Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs daalt én wordt zelfs even negatief

Met de 'zomerse' temperaturen voor hartje oktober en goed gevulde gasopslagen blijft de gasprijs zakken. Gisteren sloot de korte termijn gasprijs op de TTF zelfs voor het eerst in lange tijd onder de grens van 100 €/MWh af. Echte gasspecialisten konden zelfs een uurtje gas kopen én geld toe krijgen gisteren vanwege een negatieve gasprijs. In deze crisisupdate zetten we e.e.a. qua energieberichtgeving weer op een rijtje.

De TTF-gasprijs voor november sloot maandag af op 99,17 euro. Vanochtend opende de markt op 95 euro. Bekijk hier de actuele cijfers. 

Een gasprijs van onder de 100 euro per megawattuur valt op, maar het kan (blijkbaar) nog gekker, want maandag was er kortstondig sprake van een overaanbod aan gas waardoor de gasprijs even negatief werd maandag. Diverse Vlaamse kranten schrijven erover, waaronder De Tijd

Op Twitter roept Martien Visser, lector energietransitie bij Hanzehogeschool, op niet te vroeg te juichen nu de gasprijs daalt. Nog altijd ligt de prijs ver boven normaal, stelt hij. 

Bij de NOS doet energie-expert Jilles van den Beukel hetzelfde. Hij wijst er ook op dat de gasprijs op en neer schiet omdat 'we aan de grenzen zitten van ons systeem, qua import- en opslagcapaciteit'. Wie denkt dat hierdoor de prijs op hun energiecontract direct ook omlaag gaat, komt bedrogen uit volgens Jilles. Energiebedrijven kopen gas met verschillende soorten contracten in, soms op basis van dagprijzen, soms op basis van maand- of jaarcontracten. Die laatste prijzen liggen steevast hoger dan de (hele) korte termijn prijzen. Zo ligt de TTF-gasprijs voor het vierde kwartaal van 2023 op 135,5 euro.

BNR haalt ABN Amro-sectoreconoom Albert-Jan Swart aan in een bericht waarin hij zegt dat we in een recessie zitten. De Europese industrie begint dat te voelen. De situatie in de Verenigde Staten is minder 'slecht', stipt BNR in een ander bericht aan. De verschillen tussen de economie in Noord-Amerika en hier nemen toe. Europa heeft onder andere te maken met hogere inflatie en veel hogere energieprijzen. Deze week vergadert de ECB over het monetaire beleid en een verdere renteverhoging. 

Een derde bericht bij BNR, op basis van berichtgeving van Bloomberg, gaat over Duitsland. De Oosterburen overwegen al vanaf januari met subsidies op aardgas te komen. Eerst was maart 2023 de planning. De subsidies moeten bedrijven en huishoudens helpen overeind te blijven. 

De huidige gasreserve in de Noordzee is goed voor tweeënhalf keer de jaarlijkse Nederlandse gasbehoefte. Pomp het maar op, is de gedachte van minister Jetten. Maar om verschillende redenen durven bedrijven dat nog niet aan, schrijft Follow the Money (€)

Is propaangas dan een optie? De VRT zocht uit of aanpassing van een aardgasketel voor propaangas, dat de helft goedkoper is, de moeite loont.