Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Dringende oproep voor groene gewasbeschermingsmiddelen om doelstellingen 2030 te halen"

Onlangs is een seminar georganiseerd door EP-lid Martin Hlaváček, de International Biocontrol Manufacturers Association (IBMA) en de Microbial Plant Protection Products Task Force met het Europees Parlement. Artemis is hierbij vertegenwoordigd via IBMA.

De centrale vraag was: Hoe kunnen beleidsmakers de, op natuur gebaseerde, biologische gewasbeschermingsmiddelen op de voorgrond plaatsen om de uitdaging van de voedselzekerheid aan te pakken in plaats van een toevlucht te nemen tot middelen uit het verleden waarvan is bewezen dat ze schadelijk zijn voor de biodiversiteit en niet duurzaam zijn. Artemis doet hieronder verslag van de bijeenkomst.

Biocontrol oplossingen 
Verschillende vertegenwoordigers uit de biocontrol sector benadrukten hoe hun innovatiepijplijnen vol zitten met essentiële biocontrol oplossingen. Ze worden echter geconfronteerd met grote obstakels en vertragingen om de EU-markt te betreden. Boeren en tuinders vragen ook om innovaties op het gebied van biologische gewasbescherming. Europarlementariërs gaven aan dat ze het snel op de markt krijgen van meer biologische gewasbeschermingsmiddelen ondersteunen. Vanuit de sector is een aanpak in drie stappen voorgesteld:

  1. Een goede definitie van biologische bestrijding vergezeld van positieve doelstellingen
  2. Versnelde toelating voor biologische gewasbeschermings-middelen
  3. Boeren en tuinders moeten worden opgeleid en gestimuleerd om biocontrol toe te passen

EU Green deal  
Om de doelstellingen van de EU Green Deal te bereiken, zijn meerdere biologische gewasbeschermingsoplossingen, met hun voordelen voor biodiversiteit, gezondheid en bodem, essentieel voor een duurzame regeneratieve land- en tuinbouw.

Volgens de voorzitter van het seminar, EP-lid Martin Hlaváček (Renew Europe): "Er Is geen enkel bezwaar tegen het nu toestaan van veilige en effectieve biocontrol/microbiële gewasbeschermingsmiddelen (MPPP's) via een snelle toegangsprocedure". IBMA-voorzitter Herman Van Mellaert vervolgt: “Het SUR-voorstel van de Europese Commissie is een gamechanger. We dringen er bij de leden van het Europees Parlement en de lidstaten op aan om het SUR-voorstel te verdedigen, te consolideren en om verdere verbeteringen te overwegen die door IBMA zijn voorgesteld. Voor degenen die vinden dat het voorstel van de Commissie te ambitieus is en de voedselzekerheid in gevaar zou brengen, denk alsjeblieft twee keer na en overweeg of voedselzekerheid die ten koste gaat van biodiversiteit een realistisch voorstel is.”

Miljoen handtekeningen 
PAN Europe bestuurslid David Cary verwijst naar de miljoen handtekeningen die de Europese Commissie dwingen om nu het toekomstige gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen aan te pakken. “China biedt ons een goed beeld van de gevolgen van overmatig gebruik van chemicaliën: meer dan 50% van hun grond- en oppervlaktewater zijn ernstig vervuild en verstoort China’s landbouw zodanig dat ze voor een groot deel afhankelijk zijn van voedselimport."

Onder verwijzing naar zeer verontrustende aantallen wereldwijde bodemdegradatie en stijgende milieukosten van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, geeft Cary aan dat biocontrol/microbiële gewasbeschermingsmiddelen niet duurder of moeilijker te gebruiken zijn dan chemische gewasbeschermings-middelen. Maar zoals elke innovatie vereist dit wel opleiding en training.

Markt nu openen voor alle veilige en effectieve gewasbeschermingsmiddelen
De Belgische staatsminister en voormalig Belgisch premier Mark Eyskens roept op tot wijsheid om het huidige onevenwichtige aanbod van gewasbeschermingsmiddelen aan boeren effectief te overbruggen door een nieuw en dynamisch compromis. "Vandaag moeten we niet langer vechten over hoe de wereld eruit zal zien in 2030", zegt hij. “We moeten de markt nu openen voor alle veilige en effectieve gewasbeschermingsmiddelen en vooral jonge Europese boeren laten kiezen. Keuze is het fundament van onze interne markt”.

Betere implementatie van de verordening 1107/2009 
Alle sprekers, met name de leden van het Europees Parlement uit het hele politieke spectrum, benadrukken de dringende noodzaak van snelle goedkeuring van biologische gewasbeschermingsoplossingen. Vertegenwoordigers van de industrie zijn van mening dat er veel kan worden bereikt door een betere implementatie van de Verordening 1107/2009, in overeenstemming met de oorspronkelijke bedoeling van deze verordening.

Europa als leidende markt 
Beide medeorganisatoren, IBMA en Microbial Plant Protection Products Task Force, hebben een lijst opgesteld met veelvoorkomende items die snel kunnen worden geïmplementeerd om een stapsgewijze verandering te realiseren en uiteindelijk Europa op de kaart te zetten. Niet alleen als een sterke kracht in onderzoek naar biocontrol, maar ook als de leidende markt. Ze benadrukten dat dit essentieel is om de doelstellingen van de EU op het gebied van Green Deal en van Boer tot Bord te realiseren en spraken hun bereidheid uit om als constructieve en verantwoordelijke belanghebbenden samen te werken met de EU-instellingen om deze in de praktijk te brengen.

Bron: Artemis

Publicatiedatum: