Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Nederlandse glastuinbouw moet strategischer denken"

Daarvoor pleit Alex Klein in een blog voor Hague. Hij schrijft dat de sector daarmee 'het volledige potentieel van de glastuinbouw internationaal kan verzilveren.' Ook roept hij Nederland vooral op zelf in innovatie te investeren en het niet aan grote buitenlandse partijen zoals Tencent of Jeff Bezos over te laten. 

In zijn blog gaat hij in op de leegstand van kassen deze winter. Alex signaleert drie uitdagingen voor de sector, waarbij energie en arbeid bekend zijn. De derde is volgens hem het internationale strategische potentieel van de glastuinbouw. Alex schrijft: 

"In oktober 2021 was Jack Ma op bezoek bij het World Horti Center. Ma is de oprichter en topman van het Chinese webwinkelconcern Alibaba. Ma heeft een neus voor kansen in de hightech sector en toonde tijdens een bezoek aan het World Horti Center in Naaldwijk grote belangstelling voor de Nederlandse glastuinbouw. Naar verluidt wil Ma in China een enorm kassengebied bouwen. Er is meer interesse van internationale investeerders."


Kasopstelling derde Autonomous Greenhouse Challenge

Alex wijst op recent onderzoek van Innovation Quarter en twee tuinbouwgemeenten over buitenlandse investeringen in de sector en stelt de vraag of het goed is dat buitenlanders instappen om 'onze innovaties hier weg te kapen'.

"Mijn stelling is dat we onze kennis en kunde internationaal veel beter kunnen inzetten, maar dan moeten we er strategischer naar gaan kijken. Europa is, op Frankrijk na misschien, niet goed in strategisch en geopolitiek handelen. Nederland bezit de knowhow en de technologie om de wereldbevolking in 2050 van duurzame, plantaardige voeding te voorzien. Zelfs als er door klimaatverandering straks minder landbouwgrond beschikbaar is voor voedselproductie. Hoe dat mogelijk is? Het antwoord is wederom de glastuinbouw, want daarvoor is minder grond, minder water en zijn minder gewasbeschermingsmiddelen nodig. Dat is een troefkaart waar we best een goede boterham aan verdienen maar waar we geopolitiek géén gebruik van maken."

Lees hier de hele blog. 

Publicatiedatum: