Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
warmtenetten moeten van kabinet in publieke handen komen

Den Haag wil CO2-norm voor collectieve warmtenetten

Het kabinet wil warmtenetten grotendeels in publieke handen brengen. In de loop van vorige week lekten de plannen al uit, maar inmiddels is het door minister Jetten vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer bevestigd. De Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) moet op 1 juli 2024 in werking treden.

Diverse partijen die warmtenetten ontwikkelen hebben boos op het nieuws gereageerd en zeggen hun handen van projecten af te trekken. Trouw schrijft erover en wijst onder meer op Vattenfall dat de aanleg van warmtenetten staakt. 

In de Wcw wil het kabinet CO2-normen opnemen om de CO2-uitstoot van de warmtenetten terug te dringen. Dat valt op te maken uit een studie naar de plannen in opdracht van het ministerie. Nu nog worden er houtige biogrondstoffen gebruikt om warmtenetten met lagetemperatuurwarmte te voeden. Daar wil Den Haag vanaf. Op 22 april 2022 werd daarom al besloten geen nieuwe SDE++-subsidies voor dergelijke projecten te verstrekken. Onder meer de glastuinbouw maakt gebruikt van de lagetemperatuurwarmte. 

De onderzoekers wijzen erop dat niet per se alle alternatieven voor houtige biogrondstoffen voor een lagere CO2-emissie gaan zorgen. Ook de rekenmethode die gebruikt wordt speelt een rol. Jetten wijst daar ook op in de brief aan de Kamer.