Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
directeur Dirk-Jan over optimalisatie energiestrategie

Bij Jac. Oudijk Gerbera’s staan de Gerbera’s er fleurig bij

In het Zuid-Hollandse Moerkapelle kweken de broers Dirk-Jan en Laurens Oudijk samen met circa 50 medewerkers op 7 hectare, 70 verschillende soorten Germini’s.

Sinds de vader van deze ondernemers het familiebedrijf 50 jaar geleden opstartte vindt het product zijn weg naar met name de traditionele vak- en groothandel.

Doordat een energie-efficiënte bedrijfsvoering altijd hoog op de agenda heeft gestaan en er daardoor de afgelopen jaren al de nodige investeringen zijn gedaan, is er in het bedrijf al flink wat kennis verworven om te komen tot een uitgekiende energiestrategie.

Licht
Ongeveer een jaar geleden heeft Jac. Oudijk in de helft van de kas de SON-T-verlichting vervangen door LED-verlichting van DLI. Bij hetzelfde verbruik is de lichtintensiteit hierdoor nagenoeg verdubbeld.

“Doordat daarnaast ook nog een deel van de SON-T verlichting is blijven hangen kan er nu met totaal 270 μmol belicht worden, terwijl voor deze teelt een gemiddeld niveau van ongeveer 135 μmol gangbaar is,” aldus algemeen directeur Dirk-Jan Oudijk.

Toen afgelopen januari de eerste resultaten geanalyseerd werden en duidelijk werd dat voor een langere tijd rekening moest worden gehouden met een substantiële kostenstijging van gas en elektra, hakten de ondernemers direct de knoop door het andere deel van de kas ook volledig van LED te voorzien. Operationeel directeur Laurens Oudijk: “Een forse investering, maar omdat al snel duidelijk was dat door dit lichtniveau jaarrond heel hoge productieaantallen van topkwaliteit konden worden gerealiseerd, is het absoluut een bedrijfseconomisch verantwoorde keuze.”

Door toepassing van een optimale energiemix en de ervaringen die er de afgelopen jaren is opgedaan, blijkt het, zelfs onder de huidige omstandigheden, mogelijk een flink aantal uren per dag met een hoog niveau te belichten.

Warmte
Naast de lichtintensiteit is een uitgebalanceerd klimaat in de kas uiteraard van groot belang om een topproduct op de markt te brengen. In het verleden werd het door de planten verdampte vocht als het ware “de kas uitgestookt”. Met behulp van de inmiddels drie jaar geleden bij Brinkman aangeschafte DryGair luchtontvochtigings units, kon de buistemperatuur substantieel worden verlaagd. Hierdoor daalde het gasverbruik met zo’n vijftig procent. “Na verrekening van de door de units gebruikte electra realiseren wij met deze ontvochtigers nu al enkele jaren een besparing van circa dertig procent op onze energiekosten,” aldus Dirk-Jan.

In combinatie met een dubbel verduisteringsdoek en een begin dit jaar door Huisman Scherming geïnstalleerd lichtdoorlatend energiedoek, kan alle in de kas gebrachte warmte langdurig worden vastgehouden. Op deze manier is al enkele jaren de restwarmte van de eigen WKK, die gebufferd wordt in een grote warmtebuffer, afdoende om het kasklimaat 24 uur per dag optimaal te houden.

Ook voor de toekomst geven de ondernemers aan een focus te houden op innovatieve technieken om daarmee een nog hogere energie-efficiency te realiseren. Te denken valt hierbij aan verdere besparingen in het gasverbruik, of mogelijk zelfs uitfasering van het gas. Helaas zijn de plannen op dit vlak nog iets te prematuur om hier in dit stadium specifieker over te zijn, maar de broers Oudijk klinken optimistisch en stropen vol vertrouwen de mouwen op om de uitdaging de komende jaren aan te gaan.

Voor meer informatie:
Jac. Oudijk Gerbera's
Oogstpad 9
2752 AG, Moerkapelle
Tel: +31 (0)79 593 39 58
info@jacoudijk.nl
www.jacoudijk.nl