Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
brief Staatssecretaris Vijlbrief

'Opschalen geothermie mogelijk, risico’s beperkt en aanvaardbaar'

Kan geothermie in Nederland worden opgeschaald? Ja, mits helder is wat de risico's zijn en hoe deze beleidsmatig beperkt en beheerst kunnen worden. Dat stelt staatssecretaris Vijlbrief in een brief aan de Kamer.

Geothermie in Nederland kan veilig gerealiseerd worden want/mits:

  • De meeste operationele risico’s bij geothermie die gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid en het milieu zijn bekend vanuit andere vormen van mijnbouw, en voor de beheersing daarvan bestaat uitgebreide regulering en bewezen technologie.
  • Initiatiefnemers moeten onder meer voldoende aannemelijk kunnen maken dat hun geothermieproject volgens een realistische schatting zal voldoen aan bestaande veiligheidsnormen.
  • De best beschikbare kennis en decennialange ervaring in Europese landen met geologische omstandigheden die goed vergelijkbaar zijn met de Nederlandse, maken duidelijk dat de kans op schadeveroorzakende seismische activiteit klein is bij de in ons land gebruikelijke aanpak van geothermie.
  • Er bestaat een breed scala aan voorzorgsmaatregelen om onzekerheden te verkleinen.
  • De kans op eventuele schade is aanvaardbaar, mits het zeker is dat deze schade wordt vergoed.

Putintegriteit
Tot slot gaat Vijlbrief in op de risico's m.b.t. de aantasting van ondergrondse drinkwatervoorraden. Hij geeft aan dat geothermieboringen niet mogen plaatsvinden in waterwingebieden en grondwaterbeschermingsgebieden, en dat deze zijn gehouden aan bestaande voorschriften voor putintegriteit. Voorwaarden voor boring nabij of uitkomend onder voornoemde gebieden zullen nog worden vastgelegd in de mijnbouwregelgeving.