Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seniorenregeling glastuinbouw houdt oudere medewerkers langer met plezier aan het werk

Op dinsdag 11 oktober 2022 organiseerden Colland Arbeidsmarkt en BPL Pensioen in samenwerking met sociale partners (CNV Vakmensen, FNV Agrarisch Groen, Glastuinbouw Nederland, LLTB, LTO Noord, LTO Nederland, Plantum en ZLTO) in de glastuinbouw een webinar over de seniorenregeling.

De sociale partners vinden het belangrijk dat zowel werknemers als werkgevers in de sector goed op de hoogte zijn van wat de regeling inhoudt en hoe het in de praktijk werkt. Jeroen Warnaar (bestuurder CNV Vakmensen) en Leendert Bakker (consulent BPL Pensioen) gaven uitleg over de regeling, wat er nodig is om het in de praktijk goed te regelen en wat het betekent voor je pensioen. Daarnaast konden aanwezigen via de chat vragen stellen die werden behandeld door Jaap den Dekker (namens Plantum), Hans Koehorst (namens LTO Nederland) en Leo van Beekum (namens FNV). Ruim 175 personen namen deel aan het webinar.

Colland Arbeidsmarkt deelt onderstaand verslag.

Seniorenregeling draagt bij aan gezond blijven tot aan je AOW
Jeroen Warnaar legt uit dat werknemers in de glastuinbouw vanaf 62 jaar deel kunnen nemen aan de seniorenregeling. De seniorenregeling maakt het mogelijk om 80% te werken tegen 90% van het loon. Voor een werknemer die bijvoorbeeld nu 5 dagen werkt, betekent dit dat hij of zij bij deelname aan deze regeling 4 dagen kan gaan werken (80%) en 90% van het loon betaald krijgt. “De regeling draagt bij aan duurzame inzetbaarheid van de werknemer oftewel het gezond en met plezier blijven werken tot aan de AOW leeftijd. Samen met je werkgever spreek je af welke dag of dagde(e)len je per week vrij bent. De deelname aan de seniorenregeling en deze afspraak leg je vervolgens met elkaar vast in een nieuwe arbeidsovereenkomst of een addendum op de arbeidsovereenkomst. Ook parttimers kunnen deelnemen aan de regeling.”

De rustdag draagt bij aan het herstelvermogen van de werknemer. De reden voor werkgevers om hieraan mee te werken is dat je hiermee het risico op vroegtijdige uitval voorkomt. Volgens Jaap den Dekker is het uitgangspunt dat de werkgever meewerkt aan het verzoek tot deelname, tenzij er zwaarwegende omstandigheden zijn die dat belemmeren. Maar dan moet je dit als werkgever schriftelijk kenbaar maken aan de werknemer.

Wat je aan pensioen hebt opgebouwd, blijft staan
Bij deelnemers aan de seniorenregeling leven vaak vragen over wat het betekent voor het pensioen. Leendert Bakker geeft aan dat wat je al hebt opgebouwd aan pensioen, blijft staan. “Alleen je toekomstige opbouw verandert een beetje tot het moment dat je volledig met pensioen gaat. Soms is dat iets meer, meestal is het wat minder. Dat is afhankelijk van je salaris. Welke keuze je ook maakt, stel jezelf altijd de vraag: Kan mijn financiële huishouden dit aan? Als dat niet het geval is, dan kun je ervoor kiezen om, naast de deelname aan de seniorenregeling, een stukje van je pensioen al eerder in te laten gaan. Dat heet deeltijdpensioen. Hiermee kan je het inkomen aanvullen tot het niveau dat je gewend was voordat je deelnam aan de seniorenregeling. Dit kan je tijdens de seniorenregeling extra inkomen opleveren, maar kost natuurlijk wat inkomen na de AOW-gerechtigde leeftijd. Wilt u de mogelijkheden van deelname aan de seniorenregeling, de mogelijkheden van uw pensioen en de financiële gevolgen in beeld krijgen, dan kunt u een persoonlijk gesprek met een pensioenconsulent van BPL Pensioen maken. De pensioenconsulent maakt samen met u en uw partner geheel vrijblijvend en kosteloos op basis van uw persoonlijke situatie een berekening.”

Bron: Colland Arbeidsmarkt

Publicatiedatum: