Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europa wil geen gewasbescherming in 'gevoelige gebieden', lijkt voor Nederland onhaalbaar

In gevoelige gebieden moet volgens een Europees voorstel een algeheel gebruiksverbod gaan gelden voor gewasbeschermings-middelen. Het gaat om een verordening voor duurzaam gebruik van 
gewasbeschermingsmiddelen. Minister Adema van LNV brengt verslag uit aan de Tweede Kamer. Hij schrijft onder meer dat de definitie van 'gevoelige gebieden' veel vragen opwierp. 

Tijdens het overleg kwam naar voren dat de huidige definitie ertoe leidt dat in een aantal landen, waaronder Nederland, bijna het gehele landoppervlak als gevoelig gebied kan worden aangemerkt. Bijvoorbeeld omdat nitraatgevoelige gebieden ook onder de definitie vallen. De Europese Commissie heeft de lidstaten uitgenodigd om met schriftelijke voorstellen te komen, schrijft de minister. 

Adema schrijft dat de definiƫring van gevoelige gebieden en een gebruiksverbod in die gebieden sluit niet goed aan bij het Nederlands beleid met een onderscheid in professioneel gebruik binnen en buiten de landbouw.

Nederland heeft die situatie toegelicht. Met betrekking tot de voorgestelde bufferzone tussen landbouwpercelen en gevoelige gebieden heeft Nederland gewezen op recent gemaakte afspraken in kader van het nieuwe GLB/NSP en de (derogatiebeschikking) Nitraatrichtlijn over bufferstroken, waarbij Nederland wil aansluiten.

De meeste lidstaten gaven aan dat het beperken van uitzonderingen op het gebruiksverbod voor alleen quarantaine organismen en invasieve exoten feitelijk betekent dat er geen enkele vorm van landbouw in gevoelige gebieden mogelijk is. 

Het volledige verslag van minister Adema aan de Tweede Kamer is hier na te lezen. 

Publicatiedatum: