Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers beoordelen resultaten 'Combinatieteelten: mogelijkheden in de biologische bloementeelt’

Tulpen bloeien in de lente, zomerbloemen – uiteraard - in de zomer, en bijvoorbeeld de zonnehoed tot laat in de herfst. Kunnen we deze dan niet na elkaar op hetzelfde bed gaan telen? Mede met dit idee startte het PCS twee jaar geleden het CCBT-onderzoek ‘Combinatieteelten: mogelijkheden in de biologische bloementeelt’.

Op 27 september konden alle geïnteresseerden de proefpercelen komen bekijken en werden al enkele resultaten van de proef getoond. Op de biopercelen van het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) werden combinaties van bollen met vaste planten en bollen met eenjarige zomerbloemen aangelegd en de oogst geregistreerd. Hierbij werd telkens de voorteelt van een bolgewas vergeleken met als voorteelt een groenbemester en het effect hiervan op de teelt van zomerbloemen.

Op basis van de eerste resultaten kon voorzichtig worden vastgesteld dat er meer opbrengst was bij de zomerbloemen die op de bedden met ranonkels stonden, dan wanneer er een groenbemester was ingewerkt. Het is niet onlogisch dat de nutriënten van de groenbemester pas later na het inwerken vrijkomen. Daarom merkte men later op het seizoen relatief gezien een grotere oogst op bij deze bedden, maar het lagere aantal stengels kon niet meer goed gemaakt worden. Natuurlijk werden deze resultaten mee bepaald door de keuze van bloemen en de weersomstandigheden dit jaar. Daarom zal deze proef ook verder opgevolgd worden binnen de praktijkwerking van PCS.

Na een uitgeregend proefveldbezoek, waar op het einde het zonnetje toch ook even kwam kijken, werd de opmaak van een bloeikalender voor biosnijbloemen besproken. Hiervoor zal volgend jaar nauw met de biologische snijbloementelers samengewerkt worden om de huidige database aan te vullen en up-to-date te houden.

Om af te sluiten werd gebrainstormd over nieuwe ideeën voor bio onderzoek in snijbloemen binnen de CCBT-financiering. Van de elf suggesties, werd er na stemmen gekozen om in te zetten op het onderzoek naar pathogene bodemschimmels.

bron: CCBT

Publicatiedatum: