Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs wilde vanochtend (nog) niet verder zakken

Na dagen van daling van de gasprijs voor de korte termijn wilde die daling woensdagochtend nog niet doorzetten op de Europese gasbeurs TTF. In deze crisisupdate onder meer meer over de gasprijsontwikkeling, ontwikkelingen van de elektriciteitsprijzen en Europese plannen om in te grijpen.


Vanochtend lag de TTF-gasprijs voor november ongeveer op het niveau waarop de markt gisteren sloot, namelijk rond de 115 euro per megawattuur.  Bekijk hier de actuele cijfers.

De gasprijs voor de langere termijn daalde dinsdag harder dan de afgelopen dagen. Van het contract 'winter 2023' ging 10 euro per megawattuur af. De prijs sloot gisteren af op afgerond 137,5 euro.

Met de gasprijs van dit moment kan de inflatie dalen naar 6 procent. Dat stelt huiseconoom Han de Jong bij BNR

In een nieuw weekoverzicht staat energiehandelsplatform Powerhouse stil bij het dalen van de spotprijzen door aanhoudende bovengemiddelde temperaturen. Wie gisteren naar buiten kijk zag een stralend zonnetje en de temperaturen flink oplopen. Tot eind oktober wordt zacht weer voorspeld. Samen met volle gasopslagen en een goede LNG-aanvoer (de Amerikaanse overheidsinstantie EIA heeft goede verwachting voor de export van LNG voor deze winter) drukt dat de prijzen.

De elektriciteitsprijzen dalen de afgelopen weken ook. De spotprijs ligt vandaag op 129 euro per megawattuur. Belangrijk voor de elektriciteitsmarkt in Europa is of de kerncentrales er weer op volle kracht gaan draaien. Deze winter moet een capaciteit van 50 GW bereikt worden. Op dit moment is de capaciteit beperkt tot 2,3 GW door stakingen en onderhoud, weten de specialisten bij Powerhouse. Lees hier de hele Powerhouse-analyse. 


Klik hier voor vergroting van de APX-spotprijs day ahead

De Europese Commissie is het nog steeds niet eens over ingrijpen op de gasmarkt. De NOS meldde gisteravond dat er een reeks voorstellen op tafel komt morgen en vrijdag. Als het aan de Europese Commissie ligt, gaan EU-landen samen gas inkopen. Ook moet er een andere richtprijs voor vloeibaar gas (lng) komen. Verder wil de Commissie een beter vangnet als de crisis zich verscherpt en huishoudens en ziekenhuizen bijvoorbeeld zonder energie komen te zitten.

Ook BNR schrijft erover. Men schrijft dat de Europese Commissie een 'pieklimiet' oppert voor gas. De commissie wil 'heel korte' pieken in de toonaangevende Nederlandse prijsindex TTF als de nood aan de man is kunnen afvlakken met een tijdelijke 'dynamische prijslimiet'. Op de Nederlandse gasbeurs mag gas dan niet duurder worden verkocht dan dit maximum. Prijzen mogen gedurende de dag ook slechts binnen bepaalde waarden bewegen. 

ABN Amro komt met een nieuwe energiemonitor. Men stelt dat de focus langzaam verschuift naar komende winter. De bankspecialisten stellen daarbij: "Om aan de vraag naar gas in de komende maanden te voldoen, en dus te voorkomen dat de prijzen naar nieuwe recordhoogten stijgen, zal de huidige invoer van vloeibaar aardgas (LNG) op het huidige hoge niveau moeten blijven. Vooral als de vraag naar LNG in Azië begint aan te trekken kan dit een uitdaging blijken."

De specialisten stellen ook dat de risico’s op nieuwe prijsstijgingen zwaarder wegen dan het neerwaartse potentieel voor gasprijzen in Europa. "In het geval van een zachte winter zouden de gasprijzen mogelijk verder kunnen dalen omdat tekorten worden voorkomen en het een relatief goed uitgangspunt zou zijn om te beginnen met het aanvullen van de voorraden voor de volgende winter. Niettemin zullen de uitdagingen om deze voorraden te vullen volgend jaar nog groter zijn dan voor deze winter. Tegelijkertijd zal, in geval van een strenge winter, het op peil houden van de LNG-instroom cruciaal blijken om eventuele tekorten en dus recordhoge prijzen te voorkomen. Daarnaast zal een vermindering van de vraag en het gebruik van alternatieve energiebronnen (vooral steenkool en kernenergie) de prijzen eveneens dempen. In dit verband zijn de opwaartse prijsrisico's bij een koude winter veel groter dan de neerwaartse prijsrisico's bij een zachte winter." Lees hier de hele analyse van ABN Amro.  

De statistici van Eurostat berichten over lage Europese olievoorraden. De voorraden zijn ook naar land uitgesplitst.

Bekijk de grafieken hier in het groot en lees bij Eurostat meer over de cijfers.

BNR schrijft dat Nederland uit het energieverdrag ECT (Energy Charter Treaty) stapt omdat het verdrag volgens minister Jetten het halen van de klimaatdoelen van Parijs in de weg staat. Volgens critici werden producenten van fossiele energie te veel beschermd door het verdrag. Vooral de mogelijkheid voor bedrijven die vinden dat zij benadeeld worden door klimaatbeleid om schadeclaims in te dienen tegen overheden, was Nederland een doorn in het oog, weet BNR

In een liveblog van de NOS worden onderwaterbeelden getoond van de schade aan Nord Stream 1. Bekijk de beelden hier.