Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
15 december, Arnhem

Composteren van amaryllisbladeren leidt tot waardevolle grondstof voor opkweek planten en bomen

Ruim een jaar geleden is in Huissen een project gestart door Fiber2Fiber met het composteren van bladeren van amaryllis. De compost die vrijkomt wordt verrijkt met mycorrhiza en slib om daarmee een waardevolle grondstof te maken voor de opkweek van planten en bomen. Eind van dit jaar zal het project afgerond worden en begin 2023 is een excursie gepland voor geïnteresseerde kwekers.

Het project in Huissen staat niet op zich zelf. Onder leiding van Tom Bade zijn door Fiber2Fiber veel meer mogelijkheden onderzocht om op een slimme manier gebruik te maken van micro-organismen en mycorrhiza. De gedachte achter Fiber2Fiber is om schadelijke asbestvezels in de bodem om te zetten in een nuttige biomassavezel. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van zogenaamde VezelBrickz, alsmede tot een ketenaanpak. In het project bleek het daadwerkelijk mogelijk om de asbestvezels te ‘kraken’ en de biomassa (miscanthus) aan te wenden als grondstof voor de papierindustrie. De kennis die is opgedaan voor asbest blijkt ook van toepassing op andere schadelijke stoffen, al zal daarbij altijd sprake blijven van maatwerk. 

De wereld van micro-organismen en mycorrhiza is sterk in ontwikkeling en kan mogelijk ook uitkomst bieden voor het verwerken van reststromen uit de tuinbouw. Indien u zich verder in deze mogelijkheden wilt verdiepen dan kunt u zich aanmelden voor het symposium ‘Afbraak is afbraak’, over de afbraak van asbest, PFAS en andere schadelijke stoffen met behulp van microbiologie en planten. Het symposium wordt georganiseerd ter afsluiting van het succesvolle Fiber2Fiber project, waarin baanbrekende resultaten zijn bereikt op het gebied van de afbraak van asbest en PFAS en RWZI slib.
 
Het congres zal plaatsvinden op 15 december van 14:00 tot 17:00 in de Koepelkerk in Arnhem, een sfeervolle locatie voor dit evenement. Deelname is gratis, inschrijven kan hier.

Publicatiedatum: