Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Schoneveld Breeding investeert in GA-box

"Definitie ‘bruikbare plant' nu veel objectiever"

Bij het uitleveren van bloemzaden is het van groot belang dat de klant weet hoeveel procent van de zaden bruikbare planten oplevert. Dit werd bij Schoneveld Breeding tot voor kort handmatig bepaald. Met de aanschaf van de GA-box van AgriData Innovations is dat verleden tijd. Door automatisering van het proces is het zogenaamde 'usable' nu nóg betrouwbaarder.

Subjectief mensenwerk
Voorheen werd per lot een deel van de zaden uitgezaaid. Enkele weken later telden medewerkers de goede planten per tray. Een arbeidsintensieve klus met veel ruimte voor subjectiviteit. Deze zomer nam men daarom de GA-box van AgriData Innovations in gebruik om het proces te automatiseren.

Identiek en objectief
Hoofd Plantproductie René Janssen vertelt: “Het telwerk was altijd mensenwerk, een subjectief proces. Hoe zorg je immers dat iedereen dezelfde definitie gebruikt van ‘bruikbaar’? Nu is de beoordeling voor elke tray volledig identiek. Het usable wordt altijd volledig objectief vastgesteld. Dat maakt ons als leverancier betrouwbaarder.”

De praktijk
De GA-box is eenvoudig te gebruiken. René schuift een tray naar binnen, sluit de klep en de machine maakt een foto. Even later verschijnt op zijn computerscherm een afbeelding van de tray vol rode kruizen en rode, oranje en groene cirkels. “Een kruis betekent een lege cel en een rode cirkel is een plantje dat de machine afkeurt. Voor het usable tellen de oranje en groene cirkels mee, dat zijn planten die uit zullen groeien tot een oppotbare plant.”

Maatwerk
De GA-box wordt gemaakt door AgriData Innovations. “Een start-up die de machine aanpaste aan onze wensen”, aldus René: “Een Cyclaam ontkiemt buiten de grenzen van het kweekcelletje. Daarom kijkt de machine naar het aantal blaadjes.” En daar komt meteen de onmisbaarheid van medewerkers om de hoek.  “Je moet allereerst goed bedenken wat voor tray je in de machine zet. Een tray die voor de helft gevuld is of waar onkruid in staat, zal geen betrouwbare resultaten geven. Bovendien moet je op het juiste moment in de teelt gaan tellen. Als je te laat bent, heeft de Cyclaam dubbele blaadjes. Dat beïnvloedt je usable natuurlijk.”

Doorontwikkeling
De resultaten voor Cyclamen zijn volledig betrouwbaar. Dat betekent op weg naar verdere automatisering. “We zijn nu aan het testen met telling voor de Primula acaulis”, vertelt René. “We zijn daar een heel eind mee op weg. Uiteindelijk is het de bedoeling de GA-box  te gebruiken voor alle producten. De plant blijft ons uitgangspunt, maar we gaan wel steeds meer datagedreven werken. Zo kunnen we ons productieproces standaardiseren en automatiseren wat resulteert in een betrouwbaarder eindproduct.”

Voor meer informatie:
AgriData Innovations
www.adinnovations.nl 

 


Schoneveld Breeding
www.schoneveld-breeding.com

Publicatiedatum: