Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Eerste energieleveranciers laten klanten 'meeprofiteren' van scherpe daling prijzen

De gasprijs voor de korte termijn blijft zakken. Vanochtend zakte de prijs op de TTF voor november tot een niveau dat voor het laatst eind juni werd genoteerd. Her en der wordt inmiddels van een 'kentering op de energiemarkt' gesproken. In deze crisisupdate proberen we de berichtgeving weer op een rijtje te zetten.

Vanochtend rond 11.00 uur lag de TTF-gasprijs voor november op 116 euro per megawattuur. Bekijk hier de actuele cijfers en een grotere grafiek. Voor 'winter 2023' sloot de gasprijs vrijdag af net boven de 147,6 euro per megawattuur.

Een weergave van de gasprijsontwikkeling van het afgelopen jaar t/m 17 oktober 2022. Klik hier voor vergroting van de grafiek.  

De harde daling van de gasprijs voor de korte termijn* levert inmiddels reactie van energiebedrijven op. Bij BN/DeStem lezen we dat Eneco de tarieven in 1 maand met 6 procent laat zakken. Daarmee is het de eerste grote energieleverancier die volgens de krant 'zijn klanten een beetje laat profiteren van de scherpe daling van de gasprijs'. 

Martien Visser, lector Energietransitie bij Hanzehogeschool geeft in de krant, en op Twitter, duiding bij de daling. Vanochtend wijst hij opnieuw op een daling van de prijzen waarvoor hij als oorzaken volle gasbergingen en uitbreiding van de LNG-import aanwijst. Ook een lagere vraag door krimp bij onder meer de industrie helpt mee. 

*voor de langere termijn daalt de gasprijs aanzienlijk minder hard, omdat de grootste zorgen qua energie langzaam lijken te verschuiven naar de winter van 2023

Dezelfde Martien Visser trekt op Energiepodium lessen uit de crisis. De belangrijkste les volgens hem: een vrije energiemarkt leidt alleen tot maatschappelijk aanvaardbare resultaten wanneer er ruim voldoende aanbod is, ook bij ernstige tegenslagen. Lees hier het hele verhaal. 

BNR schrijft opnieuw over de Europese gesprekken over een gasprijsplafond. Donderdag en vrijdag wordt er weer gepraat, volgens BNR over 'een tijdelijk dynamische prijscorridor'. Jargon om het gevoelige woord 'prijsplafond' te vermijden. Nog altijd liggen Nederland, Denemarken en Duitsland dwars als het gaat over een plafond. De landen zijn tegen. Een compromis wordt verwacht. Wat de compromis precies wordt, is nog onduidelijk. Met de ingreep op de markt wil Europa speculeren minder interessant maken en hierdoor hevige prijsschommelingen voorkomen. 

Duitsland laat enkele kerncentrales langer open, meldt BNR. Belangrijk voor de elektriciteitsproductie. Bij de opwek in kerncentrales komt geen gas te pas.