Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Een goede positie, een uniek product en naamsbekendheid, daar plukken we nu de vruchten van”

Addenda is een van de eerste telersverenigingen die werd opgericht in Nederland beheerd door kwekers. Door de jaren heen is de vereniging steeds professioneler gaan opereren en heeft nu een team van zeven vaste medewerkers die samen Addenda draaiende houden. Ook verschaffen ze aangesloten kwekers met plantmateriaal van het Addenda merk en beschikken ze over een breed assortiment aan Campanula, Hebe en Maori planten.

Maar Addenda doet meer. “We werken met alle onderdelen van de keten samen, en veel onderdelen van de keten beheren wij ook zelf. Het is een soort wisselwerking. Kwekers, veredelaars, vermeerderaars en Addenda werken samen om een zo goed mogelijk product op de markt te krijgen,” zegt Peter Bresser, chain manager bij Addenda.


Op de foto v.l.n.r. Rudolf Hopmans (kweker en veredelaar Addenda) en Peter Bresser (Chain Manager Addenda) in het proefveld met nieuwe kruisingen bij Natuurlijk Hopmans.

Veredelaars en plantengenetica
Addenda bindt ook het stuk planten genetica aan zich, en heeft hiervoor veredelaars die het plantmateriaal voor ze maken. Een van deze toeleveranciers van genetica is Rudolf Hopmans, van Natuurlijk Hopmans, een veredelaar en Hebe kweker aangesloten bij Addenda.

Rudolf is ooit begonnen als akkerbouwer, maar stapten rond 2007 in de tuinplanten en ging toen Hebe kweken. Hierdoor kwam hij in aanraking met het plantmateriaal en Addenda. Het begon kleinschalig, maar inmiddels is zijn bedrijf flink gegroeid en heeft hij sinds 2018 ook de rol van veredelaar op zich genomen.

Mede door zijn eerdere werkervaring bij een veredelaar en studieachtergrond in plantengenetica, zag Rudolf een grote toekomst in Hebe en wilde de positie van Addenda als beste Hebe producent in de markt behouden.

“Addenda levert al jaren genetica van hoog niveau en was een van de eerste die een nieuw Hebe ras op de markt bracht. Toen wij de veredelaarsrol overnamen zijn we meteen professioneel van start gegaan, en namen een veredelaar in dienst.”

Rudolf zit nu in zijn vijfde seizoen als veredelaar, waarvoor hij een klein deel van een van zijn kassen gebruikt. Verder wordt er nog volop Hebe gekweekt en staat Rudolf dus zowel aan het begin als het einde van de productieketen. Hierdoor weet hij ook hoe het is om als kweker aangesloten te zijn bij Addenda.

“Als er iets bij een kweker niet goed gaat, probeert Addenda dat als groep te verbeteren voor die desbetreffende kweker. In de markt zijn we daardoor ook sterker geworden als groep, en kunnen we door een mix van binnen en buiten productie een langere tijd Hebe leveren aan de consument.”

Buitenveld met Addenda Hebe in juni bij Kwekerij Natuurlijk Hopmans

Marketing en de keten
Peter Bresser, chain manager bij Addenda, werkte voorheen in Kenia en Portugal ook al in de stekproductie en heeft de nodige ervaring opgedaan in het vakgebied. Het in de gaten houden van de productieketen, van stekproductie tot verkoop, is dan ook een tweede natuur voor Peter. Maar zijn baan is naar eigen zeggen veel breder dan dat.

“Van stekbegeleiding in Afrika bij de vermeerderaar, tot het begeleiden van bewortelaars in Nederland en Denemarken, tot plantmateriaal naar kwekers sturen en daar ook begeleiding bieden. Ook het bewaken en beoordelen van kwaliteit is belangrijk voor de keten. Het is dus informatie vanuit de markt, veredelaars, vermeerderaars en telers vertalen voor de rest van de keten, zodat er goed op kan worden aangestuurd.”

Het leveren van hoogwaardig plantmateriaal is altijd al een belangrijk onderdeel van Addenda geweest en ondertussen wordt ook waarde toegevoegd voor en na deze stap in de keten wat goed is voor het rendement. “Vanaf het ontstaan van nieuw plantmateriaal tot aan de winkelschappen. We proberen overal, en op alle punten invloed uit te oefenen.”

“Bij de ontwikkeling van nieuwe producten is de behoefte van de consument vervullen ons hoofddoel. Er is veel voor de kwekers van belang, maar er zijn ook dingen die voor de markt van belang zijn. Denk aan houdbaarheid, verkleuring, resistenties, ect. Elk jaar beoordelen onze kwekers ongeveer 1.000 nieuwe kruisingen, waarvan alleen de aller beste door gaan.”

Gezamenlijk komen ze binnen Addenda dus tot het beste plantmateriaal en kijken ze regelmatig naar verbeterpunten qua efficiëntie, rendement, en duurzaamheid. “Omdat het een gesloten keten is kunnen we overal monitoren. Zo ook op duurzaamheid. We hebben een duurzaamheidsplan voor alle kwekers en voor onszelf opgesteld waar ook de gewasbescherming aan bod komt. Dit wordt nog jaarlijks verbeterd waar nodig.”

Hebe Mucha – nieuwe productgroep door Addenda geïntroduceerd in 2021 – Mucha kenmerkt zich door de vele bloemen die boven het blad bloeien. Mucha is rijkelijk gevuld met paarse bloemen en fris groen blad wat zorgt voor een mooi contrast.


Hebe Vinoa is een exclusieve compacte Hebe soort van Addenda met glanzende blaadjes in een wijnrode kleur gecombineerd met paarse bloempluimen van 3-4 cm. Geïntroduceerd in 2020.

Het resultaat mag er wezen
Het afgelopen seizoen was lastig voor de markt. Het voorjaar was qua verkoop geen geweldige tijd, al helemaal na de coronaperiode waarin het juist wel heel goed liep in de sector. Toch gaat Addenda er niet aan onderdoor, sterker nog, ze zijn juist gegroeid ten opzichte van hun concurrentie.

“Een goede positie in de markt, een uniek product, en het jarenlang bouwen aan onze naamsbekendheid. Daar zien we bij Addenda nu de vruchten van. De producten zijn goed op de markt gebracht en we leveren een product van niveau. De naam Addenda draagt dat met zich mee en de klanten kennen ons en ons product.”

Het rendement voor kwekers verbeteren is een doel van Addenda. Dit betekent echter niet dat er ieder jaar een grote groei zal zijn, maar wel dat je er mettertijd de vruchten van zult zien. Al helemaal op momenten dat het allemaal net wat minder gaat.

“In goede en mindere goede tijden, gaan we met elkaar het gesprek aan en samen komen we er doorheen. Het is precies deze focus op samenwerking dat wij als onze toegevoegd waarde zien. We denken mee met de eindklanten en zijn oplossingsgericht. De kwekers halen het vertrouwen uit de kracht van onze groep. Ze kennen ons goed en vertrouwen op ons. Zo kunnen ze vol goede moed verder,” aldus Peter Bresser.

Schapuitstraling van Addenda Hebe in het tuincentrum.

Voor meer informatie:
Peter Bresser
Addenda
Europa 1,
2672 ZX Naaldwijk
Tel.: 0174 612 418
info@addenda.info  
https://www.addenda.info/ 

Rudolf Hopmans
Natuurlijk Hopmans
Schervenweg 34
1771 RT, Wieringerwerf
Tel.: 0227 555 434