Sommige telers werden 'schathemeltje rijk' door verkoop gascontract

Dat er óók telers zijn die flink geld verdienen met energiehandel, is in de sector zelf geen geheim. Een bericht daarover van de WOS zal echter bij buitenstaanders voor gefronste wenkbrauwen zorgen, want, hoe kan dat? Telers die miljonair worden tijdens de energiecrisis?

De lokale omroep vroeg Rob Baan van Koppert Cress om uitleg. Hij legt aan de hand van een rekensommetje uit hoe het werkt. "Stel, een kweker heeft voor vijf jaar gas ingekocht voor 0,20 cent voor een miljoen kubieke meter. Hij gaat vervolgens nog maar de helft gebruiken van zijn tuin, dus 500.000 kubieke meter, en voor de andere helft van de tuin 'verkoopt' hij zijn gas, tegen een euro, 500.000 euro dus in totaal. Dan maakt hij flinke winst." De keerzijde hierbij is wel dat eenmaal verkocht, die teler momenteel maar moeilijk tegen een prijs waarop rendabel telen mogelijk is gas terug kan kopen.

Het kan nog extremer. Sommige collega's zijn echt 'schathemeltje rijk geworden' volgens Rob door de verkoop van hun kas met een lang gascontract tegen nog lagere prijzen. "Met de verkoop van hun gascontract hebben ze hun pensioen al binnen." 

Glastuinbouw Nederland wilde bij de WOS verder niet veel over de kwestie kwijt. Volgens de brancheorganisatie gebeurt het 'echt op hele kleine schaal'. Lees hier het hele bericht. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven