Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deel Middengebied Zuidplaspolder wordt ‘maatwerkgebied glastuinbouw'

Provinciale Staten hebben het provinciale omgevingsbeleid voor het Middengebied van de Zuidplaspolder aangepast. Onderdeel van de wijziging is dat een deel van het gebied in de polder een 'maatwerkgebied glastuinbouw' wordt. 

Met zo’n aanpak kan zowel ruimte worden geboden aan glastuinbouwontwikkeling en andere initiatieven. Er is dan geen ruimte meer voor individuele initiatieven buiten de clusteraanpak. 

“De aanpassing van het omgevingsbeleid is een belangrijke stap voor de realisatie van 8.000 woningen, bedrijventerreinen en natuur in de Zuidplaspolder” aldus Anne Koning, gedeputeerde Wonen, in een bericht van de provincie. “De volgende stap is de vaststelling door de gemeente van het omgevingsplan met bijbehorend gemeentelijk MER. Dit is voorzien in 2023.”

Herziening provinciaal omgevingsbeleid
Voor de ontwikkeling van het Middengebied moest het provinciale omgevingsbeleid worden aangepast voor de ligging en omvang van de woningbouwlocaties (Vijfde Dorp) en bedrijventerreinen. Ook is het tracé van de toekomstige ecologische verbindingszone gewijzigd en heeft een deel van het glastuinbouwgebied de aanduiding “maatwerkgebied glastuinbouw” gekregen.

Om het provinciaal omgevingsbeleid te kunnen wijzigen is een milieueffectrapport (MER) opgesteld. De voorgenomen wijziging van het provinciale omgevingsbeleid en het MER hebben ter inzage gelegen. De zienswijzen die daarop zijn binnengekomen, zijn beantwoord in een Nota van Beantwoording en op 9 september hebben de indieners van zienswijzen de kans gekregen hun zienswijze toe te lichten aan Provinciale Staten. De Commissie voor de milieueffectrapportage heeft een positief advies gegeven over het opgestelde MER.

Bestuurlijke overeenkomst
Op 1 juli 2021 tekenden de gemeente Zuidplas, de Grondbank RZG Zuidplas en de provincie Zuid-Holland de bestuurlijke overeenkomst voor het Middengebied van de Zuidplaspolder. Doel is een duurzame en klimaatadaptieve gebiedsontwikkeling van 8.000 woningen, bedrijventerreinen en natuur.

Bron: Provincie Zuid-Holland

Publicatiedatum: