Haast met invoering Omgevingswet 'garantie voor problemen'

Afgelopen week werden de geluiden over verdere vertraging van invoering van de Omgevingswet steeds luider. 

Nadat de Tweede Kamer al had ingestemd met de Omgevingsweg, heeft de Eerste Kamer voor de zomer haar besluit opgeschort en bij het Adviescollege ICT-toetsing advies gevraagd over het digitaal stelsel. Dat advies is inmiddels bekend en liegt er niet om, zo schrijft Guus Meis namens Glastuinbouw Nederland. 

Het adviescollege geeft aan dat de wijze waarop het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is getest, onvoldoende zekerheid biedt met betrekking tot stabiliteit, betrouwbaarheid en technische werking. Daarnaast geeft het college aan dat de Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM’s) weliswaar de risico’s van de inwerkingtreding verlagen maar ook extra complexiteit introduceren.

Lastig dilemma
Dat betekent echter niet dat het college de inwerkingtreding op 1 januari 2023 afraadt. Het college ziet dit als een lastig dilemma. Als wordt besloten tot invoering op of kort na 1 januari 2023 (inmiddels is bekend dat op invoering per 1 juli 2023 wordt ingezet), dan adviseert het college maximaal in te zetten op het beperken van maatschappelijke risico’s en het oplossen van de tekortkomingen in het DSO. Als besloten wordt tot verdergaand uitstel, dan adviseert het college de tijd te nemen voor een fundamentele heroriëntatie.

Problemen
Bij invoering van de Omgevingswet op 1 januari is de voorbereidingstijd voor provincies, gemeenten en waterschappen veel korter dan de zes maanden die eerder als noodzakelijke periode is aangegeven. Dat lijkt een garantie voor problemen, besluit de Beleidsspecialist Water & Omgeving.

Bron: Glastuinbouw Nederland 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven