Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: TTF-gasprijs korte termijn 'stabiel', lange termijn stijgt

De glastuinbouw vecht met een petitie voor stabiele energieprijzen en hoopt nog altijd op steun van de politiek. Een blik op de TTF-gasprijs leert dat er sinds afgelopen vrijdag sprake is van enige stabiliteit in de korte termijngasprijs. Veel soelaas voor glastelers in nood biedt dat niet. Bovendien stijgen de gasprijzen voor de langere termijn nog wel. In deze korte crisisupdate een nieuwe grafiek en een opsomming van berichten uit het nieuws.


De gasprijs voor november 2022 vanochtend tegen 11u Bekijk hier de actuele cijfers. 


De TTF-gasprijs voor 'winter 2023'

Energiehandelsplatform Powerhouse wijst in een vooruitblik op week 41 op het 'bijna recordvolume aan gas in opslag' waarmee Europa de winter in gaat. Ook haalt men nieuws over de Trans-Anatolian Pipeline aan. Azerbeidzjan en Turkije zijn overeengekomen de capaciteit te verdubbelen. Via diverse landen komt dit gas uiteindelijk in Zuid-ItaliĆ« uit. 

De elektriciteitsprijs volgt nog altijd grotendeels de gasprijs. Relatief warm weer zorgt ervoor dat de prijzen voor elektriciteit in de toekomst onlangs iets daalden. Gas om elektriciteit op te wekken is (nog even) uitgesteld. Lees hier de hele Powerhouse-analyse. 

Nog altijd is er geen duidelijkheid over de Europese plannen voor een prijsplafond voor gas. Een meerderheid van de Europese lidstaten is voor een Europees prijsplafond, maar Nederland en Duitsland liggen nog dwars, schrijft BNR. Ook echte hervormingen op de Europese energiemarkt komen nog niet echt van de grond. Lees hier meer. 

Europa drijft voor een belangrijk deel op de aanvoer van vloeibaar LNG. Belangrijk in dat kader is dat de Europese Commissie een Duits-Nederlandse LNG-terminal heeft goedgekeurd. Die terminal moet nog gebouwd worden, weet BNR

Tot slot van deze update een bericht van de NOS over een inflatiebericht van het Internationaal Monetair Fonds. Het IMF toont zich pessimistischer over de groei van de Nederlandse economie en ook over de inflatie. Het Centraal Planbureau raamt de inflatie in Nederland voor volgend jaar op maximaal 5,5 procent. Het IMF rekent op 8 procent. Lees hier meer bij de NOS.