Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw bijeen rond energietransitie Groningen/Drenthe

Hoe kan de land- en tuinbouw in het noordoosten van het land omgaan met de energietransitie? Die vraag stond dinsdag 4 oktober centraal tijdens een bijeenkomst bij Van Geel Orchideeën in Erica. De aanwezigheid van raadsleden van de gemeente Emmen, wethouder Pascal Schrik, ambtenaren en uiteraard ondernemers uit de land- en tuinbouw stond garant voor veel kennisuitwisseling en levendige discussies, zo schrijft Cees Ruhé namens Glastuinbouw Nederland in onderstaand verslag. 

Een groot aantal sprekers kwam tijdens de energiebijeenkomst aan het woord. Jan Sikken, voorzitter van regio Emmen-Oost van LTO Noord, schetste in zijn opening de betekenis van de land- en tuinbouw in Emmen en omstreden, vooral om duidelijk te maken dat het een sector is die ertoe doet.

Gastheer Martijn van Geel gaf kort een toelichting over zijn bedrijf en de keuzes die hij moet maken vanwege de hoge energieprijzen. Aansluitend lichtte Inge de Vries de RES toe, aangevuld met de uitdagingen van het tuinbouwgebied in Erica. Zij leidde vervolgens de avond en de discussie.

Vergunningen en mogelijkheden
De mogelijkheden van windenergie werden besproken door Jan Boesjes, melkveehouder in Coevorden en bezitter van een kleine windmolen. In zijn verhaal kwamen economie, landschap en vergunningen aan bod. Dat resulteerde in veel vragen over vergunningen en mogelijkheden in Emmen aan de raadsleden en wethouder.

Zonnepanelen en de mogelijkheden van stroomopslag in accu’s werden door Jan Reinier de Jong duidelijk besproken. Hij gaf ook duidelijke adviezen en waarschuwingen af: wijk niet af van het beplantingsplan.

Jos Bom gaf een overzicht van hetgeen de MTS Bom Wessels doet op energiegebied. Naast zonnepanelen beschikt het bedrijf over een biovergister, die gas produceert voor de WKK. Dat geeft het bedrijf voldoende stroom en warmte, het hele jaar door.

Lege gasputten
André Mol sprak namen Geothermie Groep Nederland (GGN) over het project van Tullip Energy. Dit behelst warmtewinning uit lege gasputten, die daarvoor eerst voor een deel worden opgevuld met beton. De putten krijgen net boven de opvulling nieuwe gaten, zodat er warm water tussen de twee putten kan worden verpompt. Dit water stroomt steeds rond en de warmte wordt gewonnen via een warmtewisselaar. De gewonnen warmte wordt dan via een ringleiding geleverd aan tuinders en mogelijk ook aan woonwijken.
GGN is bezig met het realiseren van geothermieprojecten tot een diepte van 1.600 meter. Dit kost minder dan de diepere putten. Het bedrijf wil producties halen van 1 tot 2 megawatt vermogen. Deze projecten kunnen vanwege het beperkte gebruik van ruimte makkelijk bij bedrijven worden geplaatst. GGN is bezig om de opsporingsvergunning te krijgen voor Erica.

Er was volop ruimte voor discussie. Lees daarover meer in het hele verslag vanuit Glastuinbouw Nederland 

Publicatiedatum: