Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jubilerend Pioneer Flower Farms opent nieuwe kas na brand

Tholen – ‘Make Pioneer great again’, dat was de titel van de groepsapp die telersfamilie Sikking vrijwel direct na de desastreuze brand in 2019 in het leven riep. Samen met leveranciers werden bij Pioneer Flower Farms al snel plannen gesmeed. Besloten werd om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar om een nog betere, moderne kas en schuur te bouwen.


Overzichtsfoto, via Pioneer Flower Farms

Vorige week is het 50-jarige bedrijfsjubileum in het Canadese Ontario in het bijzijn van overgekomen leveranciers, vrienden, familie, collega’s en omwonenden gevierd. De kwekers roemen de grote steun die zij van iedereen ontvingen na de brand. Honderden mensen kwamen een kijkje nemen. Dat de opening plaatsvond in de week dat veel bedrijven ook een bezoekje brachten aan de Canadian Greenhouse Conference hielp mee.


Teamfoto ter ere van het vijftigjarig jubileum

Na de brand moesten de tulpenkwekers tijdelijk verder op halve kracht en werd er voor het kweken gebruikgemaakt van de koelcellen die na de brand wel bleven staan. In 2020 stond de nieuwe kas er en dit jaar bestaat het bedrijf vijftig jaar.

Henk Sikking trok in 1971 naar Canada om op de locatie waar nog altijd de kassen staan te beginnen met kweken. Met de jaren groeide het bedrijf uit tot een grote speler met zeker niet alleen tulpen, waarmee Pioneer een van de weinigen in de regio is, maar ook diverse andere snijbloemen en ook potplanten zoals potchrysanten. 


Onder tulpen, boven potchrysanten

Om al het werk gedaan te krijgen rekent Pioneer Flower Farms in toenemende mate op machines, maar toch werken er nog altijd ook een groot aantal mensen. De piekperiode op het bedrijf is februari-half mei.

Arjen van Eekelen tijdens zijn rondleiding. Prins Greenhouses gaf er meerdere tijdens de open dag

De kassenbouwers van Prins Greenhouses verzorgden rondleidingen tijdens de open dag. Arjen van Eekelen stuurde dat team aan. Hij trapte als eerste om 13.30 uur af met een rondleiding. Arjen vertelde honderduit over de moderne kas, waarin vanwege de installatie van drie schermen er op een gegeven moment in sommige afdelingen haast niet genoeg vloeroppervlak was om alle schaarhoogwerkers kwijt te kunnen voor bij het installeren van de schermen en alle overige kastechniek. De strakke planning werd gehaald. In juni was er met de fundatie begonnen en in november konden de planten de kas in.


Het installatieproces in beeld. Foto via Prins Greenhouses

Bekijk hier de fotoreportage.