Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opleiding Allround Teelt & Logistiek komt terug, invulling in volle gang

Begin 2023 start een nieuwe BBL-opleiding Allround Teelt & Logistiek in het Westland. Of beter gezegd, de opleiding voor mbo’ers die werken en leren in de tuinbouw combineert, keert terug van weggeweest. Aanjager van deze herstart is Vreugdenhil Young Plants. Volgens bedrijfsleider Nick Zonneveld kan dit wel eens hét antwoord op de krappe arbeidsmarkt zijn. “Dit moet toch lukken met elkaar", vraagt hij zich af in onderstaand interview van Kasgroeit.


Marlen Smal en Nick Zonneveld, werkzaam bij Vreugdenhil Young Plants en aanjagers van het BBL-traject

Lentiz, Melanchthon en Kasgroeit werkten de afgelopen maanden nauw samen met Vreugdenhil Young Plants om het BBL-traject nieuw leven in te blazen. De opleiding die theorie en praktijk naadloos met elkaar verbindt, verdween enkele jaren geleden, maar de noodzaak van een dergelijk opleidingstraject is volgens Nick Zonneveld groter dan ooit.

“Het wordt steeds lastiger om studenten enthousiast te krijgen voor een functie in de kas. Door de BBL-opleiding weer op te starten, kunnen bedrijven jonge mensen op mbo-niveau de kans bieden om het vak in de praktijk te leren. Zij zijn meer bereid om met hun handen te werken en hebben een mentaliteit van aanpakken en doen. Precies wat de sector nodig heeft. De studenten krijgen op deze manier een baangarantie, terwijl de werkgevers goed opgeleide en enthousiaste mensen aan zich weten te binden. Voor iedereen winst.” 

Vreugdenhil Young Plants gooide een lijntje uit naar Lentiz, Melanchthon en Kasgroeit en had al snel beet. Samen zetten zij het raamwerk op voor de tweejarige opleiding, die teelt en logistiek combineert in een mbo-opleiding niveau 2/3. Het traject is bedoeld voor iedereen die werken in de tuinbouw en leren wil combineren. Ervaring in de tuinbouw is mooi meegenomen, maar zeker geen vereiste.

“De opleiding wordt breed ingestoken en omvat in feite alle werkzaamheden binnen de tuinbouw”, geeft Zonneveld aan. “Natuurlijk krijg je ook theorievakken aangeboden, maar je hoeft geen Latijnse plantennamen uit je hoofd te leren. De nadruk zal op de praktijk liggen. Uiteindelijk kun je met deze opleiding teeltmedewerker, teamleider, meewerkend voorman of bedrijfsleider bij een kwekerij worden. Je bepaalt zelf waar voor jou de lat ligt.”

Invulling opleiding volop bezig
Organisatorisch is het een en ander inmiddels op de rit, nu rest enkel de invulling van de opleiding nog. Hiertoe is contact gezocht met andere tuinbouwondernemingen, geeft Zonneveld aan. “We zijn inmiddels in gesprek met twintig bedrijven die graag willen meedenken en -doen. Samen gaan we vormgeven aan de opleiding en bepalen wat de leerlingen precies moeten leren. Zo sluit het traject goed aan op de praktijk van vandaag de dag. Het is doodzonde dat we de BBL-opleiding in het verleden hebben laten verdwijnen, maar het is goed dat de sector dit nu weer gezamenlijk oppakt.” 

Zonneveld roept collega’s in de glastuinbouw dan ook op zich te melden en ook aan te haken om zo de krapte op de arbeidsmarkt te lijf te gaan. “We moeten minimaal vijftien leerlingen zien te vinden om de opleiding begin 2023 van de grond te krijgen, dat moet toch lukken met elkaar?” 

Bron: Kasgroeit

Publicatiedatum: