Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Nipte voldoende voor Remkes, groot wantrouwen richting kabinet"

Het rapport van Remkes krijgt maar met hakken over de sloot een voldoende van boeren en tuinders. De vraag of het rapport bijdraagt aan een betere verstandhouding tussen overheid en agrarische sector werd beoordeeld met een 5,5. Dat blijkt uit de consultatie die LTO Nederland naar aanleiding van het vorige week verschenen stikstof-rapport van Remkes onder haar leden heeft uitgezet.

De enquêtevragen over de inhoudelijke voorstellen van Remkes bij elkaar scoorden een fractie hoger, namelijk een 5,8. Leden gaven in de vrije reactieruimte regelmatig aan in hoofdlijnen vertrouwen te hebben in het advies, maar weinig hoop te hebben in de opvolging ervan door de overheid. Desalniettemin beoordelen leden het voorstel om tot een Landbouwakkoord te komen met een 6,2. LTO Nederland deelt de inzichten uit de ledenenquête vandaag formeel met het kabinet, zodat de uitkomst meegenomen kan worden in de aanstaande kabinetsreactie.

"Remkes constateert terecht een stevige vertrouwenscrisis tussen kabinet en agrarische sector. Het advies biedt voorzichtige openingen tot herstel daarvan, maar ik begrijp de terughoudendheid bij boeren heel goed. Aan het kabinet nu de taak om het rapport van Remkes serieus te nemen en daarmee de scepsis van onze boeren en tuinders weg te nemen. We komen uit een roerige periode met protesten, omgekeerde vlaggen en boerenzakdoeken. Wantrouwen is niet met een advies weg te nemen, het vergt duidelijke positieve stappen.", aldus Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland.

Steun voor integraliteit, kritiek op zonering en stikstofbank
Het advies van Remkes om de stikstofaanpak breder te benaderen dan enkel juridisch of ecologisch krijgt van LTO-leden de hoogste score: een 6,7. De voorgestelde integrale aanpak kan dus rekenen op steun. Het idee om tot een vorm van zonering te komen krijgt het laagste rapportcijfer: een 4,6. Het voorstel voelt als 'het stikstofkaartje in een ander jasje'.  Ook slecht scoort het voorstel voor een grondbank (4,8), welke wordt toegelicht met reacties als 'praktisch niet haalbaar' en 'de overheid moet zich er niet mee bemoeien'.

Piekbelasters
Het voorstel om binnen een jaar 600 piekbelasters te beëindigen werd door leden beoordeeld met een 5,1. De cijfers die LTO-leden aan dit voorstel gaven varieerden sterk, van een diepe onvoldoende tot ruime voldoendes. Grote gemene deler is dat leden de termijn van één jaar als onhaalbaar beschouwen, en dat vrijwilligheid centraal moet staan. Ook bestaat er nog veel onduidelijkheid over het voorstel. Zo’n 49,5% van de respondenten weet niet of moet gokken of hij/zij binnen de groep piekbelasters valt. Uit de toelichtingen op de vraag blijkt dat de definitie van een piekbelaster onduidelijk is en dat het tijdspad van één jaar als onrealistisch wordt beschouwd.

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: