Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FNV zet vraagtekens bij weigeren sociaal plan door plantenkweker Plantise

Een overleg tussen vakbonden en een van Nederlands grootste plantenkwekers, Plantise, over een sociaal plan voor de 200 vaste werknemers is op niets uitgelopen. Het bedrijf sluit de deuren van alle vier haar vestigingen en geeft aan dat er geen geld is voor een sociaal plan. Leo van Beekum, bestuurder FNV Agrarisch Groen. "Ze verschuilen zich achter uitstaande leningen bij de bank. Maar wij hebben grote vraagtekens of er echt geen geld is."

Vermoeden dat er geld is
In totaal werken er 400 mensen, waarvan 200 in vaste dienst. Van Beekum: "Dat het niet goed gaat met het bedrijf dat geloven we wel, maar op basis van een snelle analyse vermoeden we dat er wel geld is, maar dat Plantise dat geld niet aan een fatsoenlijk sociaal plan wil besteden. We hebben het over loyale werknemers en die voelen zich op deze manier wel heel makkelijk aan de kant gezet."

Minimaal
Het bedrijf doet volgens de vakbond geen stap meer voor haar loyale 200 werknemers dan ze wettelijk verplicht is. Zo krijgen alleen de mensen die tot op de laatste dag in dienst zijn een transitievergoeding, de mensen die nu een andere baan vinden kunnen daarnaar fluiten. Van Beekum: "Wij vinden dat ook die groep een transitievergoeding moet ontvangen. Het gaat om een gedwongen vertrek, het bedrijf sluit immers haar deuren. De vergoeding is ook bedoeld om inkomensverlies of onzekerheid te compenseren. Want bij een nieuwe werkgever moeten ze zich weer bewijzen en krijgen ze vaak eerst een onzeker, tijdelijk contract."

De vakbond zegt het 'tot op de bodem uit te zoeken' en wil daarvoor onder meer een gesprek met de bank.

bron: FNV

Publicatiedatum: