Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
potplantenkweker Bas van der Wilt:

"Dankzij CH2O geen grote uitvalsproblemen meer"

Biofilm in de leidingen is de schrik van iedere teler. Zeker wanneer je, zoals potplantenkweker Bas van der Wilt uit Waddinxveen, al ruim 25 jaar 100% recirculeert zonder een juiste vorm van ontsmetting is dit een risico. Bas: "Achteraf is het heel wat jaren goed gegaan. Maar ineens kan je toch zomaar in de problemen komen. Dat is wel gebleken."

Bas van der Wilt heeft de gevolgen ervan jaren geleden op een vervelende manier meegemaakt. Er ontstonden behoorlijke uitvalsproblemen in zijn kerststerrenteelt. Na het eerste seizoen met problemen heeft hij daarom alles gedaan om het bedrijf te ontsmetten. Hij heeft zelfs een aantal onderdelen vernieuwd. Dat bleek helaas niet voldoende; de uitvalproblemen staken het daaropvolgende seizoen weer de kop op.

Na die twee moeizame seizoenen kwam hij in contact met Wilfred Vijverberg van CH2O die aangaf dat zij een apparaat kunnen leveren die de Biofilm afbreekt in de leidingen. Sindsdien zijn de grote uitvalsproblemen gelukkig verleden tijd. Een jaar of wat later werd er alsnog bewijs geleverd. Door schade aan een leiding, die vervangen moest worden, kon Bas duidelijk kon zien dat er helemaal geen biofilm meer te vinden was aan de binnenkant van de leiding.

In een latere fase is er besloten een tweede systeem te laten monteren om naast het eb- en vloedsysteem ook de druppelleidingen aan te kunnen pakken. Ook dit systeem werkt ondertussen naar alle tevredenheid.

Beide apparaten zijn geplaatst in de substraatruimte direct na de mengbak, waarmee dus al het water wat de kas ingaat, behandeld is met een heel lage dosering chloordioxine. Deze doseringsinstelling wijzigt overigens door het jaar heen. Dit is afhankelijk van de teelt en wordt zeer regelmatig gecontroleerd door CH2O.

Op 24.000 m2 teelt Bas naast kerststerren ook bolchrysanten, geraniums, Spaanse margrieten en hortensia‚Äôs.  

Voor meer informatie:
CH2O
Wilfred Vijverberg
M: +31 (0)6 21852152
T: +31 (0)174-504785
E: wvijverberg@ch2o.nl
www.ch2o.nl 

                                                                                                    

B. van der Wilt Potplantenkwekerij BV
Bas van der Wilt
Abraham Kroesweg 3
2742 KV Waddinxveen
M: 06-53602095
E: bas@basvanderwilt.nl