Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duponcheliamot bestrijden met biologische mix

Duponchelia fovealis is vooral in sierteeltgewassen een lastige plaag. Deze mot kan zich snel vermenigvuldigen met mogelijk ernstige gevolgen. Chemische bestrijding verloopt lastig omdat de rupsen zich verschuilen in de planten. Een biologische aanpak blijkt doeltreffender. Beste strategie is de combinatie van een nuttige nematode en twee predatoren. 

Duponchelia, oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Europa, is in West-Europa en Noord-Amerika een wijdverspreide plaag geworden in de kasteelt. De rupsen zijn bijzonder schadelijk voor Kalanchoë, Begonia en Cyclamen.

Scouting - waar te zoeken?
"De rupsen worden aangetrokken door een hoge luchtvochtigheid en vreten aan de basis van de stengel, de wortelhals en de bladeren, of boren zich in de plantenstengel", legt Pascal Briand, IPM & Pollination Specialist bij Biobest, uit. "In potplanten voeden ze zich met de wortels waardoor verwelking optreedt. Door het ontstaan van wonden verhogen deze rupsen de ziektedruk in het gewas."

Kleine eitjes
De minuscule eitjes van Duponchelia zijn slechts 0,5 mm lang en met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Een enkel vrouwtje kan er tot 200 leggen rond de bladvoeten of bij de nerven aan de basis van de stengel.

Goed verborgen rupsen
De glanzende crèmekleurige rupsen, met een donkere kop en bruine vlek op hun lichaam, komen na ongeveer acht dagen uit en worden 2 à 3 cm lang. Ze zijn moeilijk te ontdekken en blijven meestal goed verborgen.

Poppen verbergen in het substraat
Vier weken later verpoppen de volgroeide rupsen zich in cocons. Vaak verborgen onder substraatdeeltjes.

Zeer mobiele motten 
Binnen nog eens 1 tot 2 weken verschijnen de volwassen motten. Je herkent ze aan hun licht- tot donkerbruine kleur. Hun achterlijf is omhoog gebogen met crèmekleurige strepen en de vleugels hebben een spanwijdte van 9 tot 12 mm. Deze motten zijn zeer mobiel en verspreiden zich snel en gemakkelijk in het gewas.

Bestrijdingsstrategie
Elke bestrijding begint met nauwkeurige gewasmonitoring. Daarvoor adviseert Bio Best deltavallen in combinatie met het juiste feromoon. Ook gele vangplaten die horizontaal in het gewas worden geplaatst, geven een gewenst resultaat.

Dan de daadwerkelijke bestrijding. De meest effectieve biologische strategie is gebaseerd op drie producten en richt zich op de eieren en/of het larvenstadium.

"Om de rupsen in het substraat te bestrijden, adviseren wij de introductie van Carpocapsae-System", aldus Pascal. "Carpocapsae-System bevat de nuttige nematode Steinernema carpocapsae en wordt toegepast op het substraat of de kraag van de plant.

"Voor de bestrijding van de eitjes en jonge larven van de mot kunnen twee nuttige predatoren uitgezet worden, namelijk Hypoaspis-System en Atheta-System. Hypoaspis-System bevat de bodemroofmijt Hypoaspis miles. Deze robuuste roofmijt bewoont de bovenste laag van het substraat en kan enkele weken overleven zonder prooi.  Atheta-System bevat de roofkever Atheta coriaria. Deze zeer mobiele kever zoekt actief naar motteneieren en -larven in het substraat." 

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com

Publicatiedatum: