Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: wederom spannende week op tilt

De daling van de gasprijs op de Title Transfer Facility, die afgelopen woensdag aanving, zet met het aftrappen van een nieuwe handelsweek vanochtend verder door. Op dit moment schommelt deze rond de 180 euro per megawattuur. De prijzen voor de komende kwartalen zakt mee, voor Q1 van 2023 kan men voor het zachte prijsje van 186 euro de MwH gas inkopen.


Klik hier voor de meest actuele cijfers

Voor wat betreft de energieprijzen belooft het weer een spannende week te worden. Allicht wordt wordt meer duidelijk over de gevolgen en de mogelijkheden m.b.t. reparatie van de gesaboteerde Russische gaspijpleidingen in de Baltische Zee (mogelijk het 'grootste emissie-incident ooit', schrijft de NOS), en hoe dit de verhoudingen tussen NAVO/EU en Rusland verder zal beïnvloeden. Daarnaast komt in Brussel de vraag ter sprake of en zo ja hoe een Europees prijsplafond voor energie gerealiseerd kan worden.

Stikstof
Daarnaast komt woensdag a.s. Remkes met zijn langverwachte rapport over de stikstofcrisis. Ook hier zijn de gemoederen nog lang niet bedaard, want terwijl het kabinet miljarden beschikbaar heeft gesteld voor het uitkopen van boeren zegt het Planbureau voor de Leefomgeving in een zojuist gepresenteerd rapport dat de uitvoering hiervan 'onrealistisch' en 'nauwelijks voorstelbaar is'.

Record hoeveelheid LNG
De afgelopen maand werd een recordhoeveelheid LNG geïmporteerd, zo meldt de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW): 1,8 miljard kuub. De Gate LNG-terminal (Maasvlakte) en de nieuwe drijvende LNG-terminal in de Eemshaven maken dit mogelijk. Puur markttechnisch gesproken neemt de druk op de gasmarkt er echter niet mee af, integendeel: de concurrentie is moordend en de productiecapaciteit beperkt en slechts zeer traag significant op te schalen.

Petitie voor stabiele energieprijs
Glastuinbouw Nederland doet een oproep aan de overheid om te zorgen voor oplossingen & zekerheid voor ondernemers in de sector en heeft hiertoe een petitie gestart. Deze vindt u hier.