Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inflatie België bereikt hoogste punt sinds 1975

Inflatie in Nederland liep nog nooit zo hoog op: 17,1 procent in september

De prijzen van consumentenproducten zijn in september gemiddeld 17,1 procent duurder geworden in vergelijking met september 2021. Niet eerder liep de inflatie zo hard op. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een eerste raming, op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode. In augustus was dat 13,7 procent.  Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt door het CBS gemeten op basis van nieuwe contracten.  


CBS

De Belgische inflatie stijgt in september van 9,94% naar 11,27%. Ze bereikt daarmee het hoogste niveau sinds augustus 1975, toen de inflatie uitkwam op 11,42%, zo meldt Statbel. De hoge inflatie deze maand is, zoals in de voorbije maanden, voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijzen.


Statbel

De inflatie van energie bedraagt momenteel 60,54% en levert een bijdrage van 5,39 procentpunt aan de totale inflatie. Daarnaast is ook de inflatie van voeding de laatste maanden sterk gestegen. De inflatie voor voeding komt deze maand uit op 10,40%. De bijdrage van voeding tot de inflatie bedraagt momenteel 2,03 procentpunt. 

Bron: CBS / Statbel

Publicatiedatum: