Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Arbeidsmarktkrapte vraagt om oplossingen op korte termijn"

De arbeidsmarkt is op dit moment enorm krap. Het is voor ondernemers een uitdaging om voldoende personeel voor de seizoensmatige werkzaamheden te vinden. Daarbij is de afhankelijkheid van arbeid in diverse sectoren van de land- en vooral tuinbouw het grootste vraagstuk de komende jaren.

Op de korte termijn kunnen arbeidskrachten van buiten de EU-grenzen de druk verlichten, maar het kabinet wil hier niet aan en verwijst naar het groot aantal mensen dat nog niet aan het werk is. LTO Nederland heeft daarom (mede namens Glastuinbouw Nederland, NFO en KAVB) de Tweede Kamer gevraagd om de aangedragen oplossingen op te pakken.

Ondanks de inzet voor goede arbeidsomstandigheden, huisvesting en cao-conform loon, is er onvoldoende aanbod om de vraag in de agrarische sector naar gekwalificeerd personeel op te vangen. Vandaag, donderdag 29 september, spreekt de Tweede Kamer over de krapte op de arbeidsmarkt. In aanloop naar het debat is er input gestuurd naar de fracties met concrete suggesties voor de korte en langere termijn.

Vluchtelingen
Door de oorlog in Oekraïne vangt Nederland veel vluchtelingen op. Zij mogen hier gelijk aan het werk, en hun bijdrage verlicht in belangrijke mate de arbeidsmarktkrapte in de land- en tuinbouw. Tegelijkertijd is er een enorme instroom van vluchtelingen uit andere delen van de wereld. LTO vraagt daarom aan de landelijke politiek om ook te kijken naar mogelijkheden om andere groepen vluchtelingen (tijdelijk) toegang te geven tot de arbeidsmarkt.

Daarnaast heeft de Europese Commissie voorgesteld om werknemers van buiten de EU toe te laten op de arbeidsmarkt. LTO Nederland is ervan overtuigd dat werknemers van buiten de EU-grenzen nodig zijn. Niet op een schaal zoals onlangs door de Europese Commissie werd voorgesteld, maar gecontroleerd en beperkt. Daarbij wordt gedacht aan het aanbieden van een compleet pakket met daarin goede arbeidsomstandigheden, huisvesting en ontwikkeling van de werknemer gericht op zijn of haar toekomst.

Automatisering
De grote afhankelijkheid van arbeidskrachten van buiten Nederland en de EU is kwetsbaar en enkel op de korte termijn te ondervangen met bovenstaande voorstellen. Daarom pleit LTO Nederland ervoor om in te zetten op een tweede mechaniseringsslag en robotisering om de afhankelijkheid van arbeid te verminderen bij de productie voor voedsel, groen en sierteelt. Voor innovatie en technologische oplossingen die de ondernemer niet kan doorberekenen in de kostprijs is een investeringsimpuls nodig.

Bron: LTO Nederland 

Publicatiedatum: