Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IMVO Convenant Sierteeltsector afgerond en overgedragen aan FSI

Het IMVO Convenant Sierteelt, waar Royal FloraHolland mede-ontwerper en ondertekenaar van is, is na drie jaar officieel afgerond. Tijdens een sessie op 22 september 2022 blikten alle betrokken partijen en stakeholders in het World Horti Center in Naaldwijk terug én vooruit.

IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Via het IMVO Convenant Sierteeltsector pakt Royal FloraHolland gezamenlijk milieurisico’s en mensenrechtenrisico’s in de keten aan. Zo werken ze samen aan een betrouwbare marktplaats en beschermen ze de reputatie van de producten, sector en gezamenlijke marktplaats. Het convenant kwam tot stand in 2019, toen een aantal bedrijven uit de Nederlandse sierteeltsector de krachten bundelde met de overheid, vakbond en NGO’s.

Ketenverantwoordelijkheid
De afgelopen jaren brachten de convenant partners de risico’s in internationale sierteeltketens in kaart. Daarnaast hielden werkgroepen zich bezig met een aantal sociale en milieuthema’s zoals leefbaar loon, veiligheid van gebruik en het verminderen van de milieulast van gewasbeschermingsmiddelen in de teelt.

De kern van het IMVO Convenant is ‘due diligence’, oftewel ketenverantwoordelijkheid. Het is de bedoeling dat bedrijven zelf in hun ketens risico’s voor mens en milieu gaan opsporen, verminderen en daar ook transparant over rapporteren. De OESO richtlijnen voor internationaal verantwoord ondernemen zijn hierbij de leidraad. Binnenkort is dat zelfs in wetgeving vastgelegd

‘Code of Conduct voor de sierteeltsector’
Door het werk in het convenant hebben ze met elkaar een mooie stap gemaakt. Er zijn concrete en praktische richtlijnen en tools, zoals bijvoorbeeld de ‘Code of Conduct voor de sierteeltsector’ opgeleverd. Handelsbedrijven en retailers zijn hiermee aan de slag gegaan en leggen de vraag om het ondertekenen van de Code of Conduct en het aantonen van ‘good practices’ middels certificering, bij hun aanvoerders neer.

Om continuïteit te waarborgen en de aanbevelingen een groter bereik te geven, wordt het IMVO Convenant ontwikkelde gedachtengoed voortgezet binnen Floriculture Sustainability Initiative (FSI). Voor de uitvoering en controle spelen de certificerende organisaties als MPS en GlobalGAP een belangrijke rol.

Het IMVO convenant Sierteeltsector is ondertekend door: Minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit – Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking –AFRI FLORA - Albert Heijn - Dümmen Orange - Dutch Flower Group – FM Group – Flower Trade Consult – Floral Trade Group - Royal Lemkes – Waterdrinker – Women Win – FNV –Royal FloraHolland – Glastuinbouw Nederland – Tuinbranche Nederland – Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten – Stichting Natuur en Milieu en Xpol. Steunbetuigers zijn: Chrysal – Koppert – Stichting Max Havelaar en MPS.

Bron: Royal FloraHolland 

Publicatiedatum: