Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
op weg naar gewasbescherming in 2030

Meer biodiversiteit kansrijk voor weerbaardere glasteelt

Weerbare planten en teeltsystemen dragen bij aan een land- en tuinbouw waarin het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aanmerkelijk kan worden verlaagd. Wageningen University & Research heeft in opdracht van het ministerie van LNV een inventarisatie gemaakt van innovatieve teeltconcepten die hiertoe nader onderzoek verdienen. 

Van alle 12 onderzochte teeltconcepten voor de sectoren glasgroenten, potplanten en snijbloemen worden teeltconcepten rondom het verhogen van de biodiversiteit in de kas en de
analyse van lucht en water t.b.v. snelle detectie het hoogst gewaardeerd op hun bijdrage aan het doel om weerbaarder te telen in 2030 én vanwege hun praktische haalbaarheid. 

In het algemeen schat een klankbordgroep de bijdrage van deze
teeltmaatregelen aan de beperking van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen het hoogst in, gevolgd
door technische maatregelen en preventieve maatregelen.

Opvallend volgens de onderzoekers is dat de klankbordgroep (met daarin vertegenwoordigers van brancheorganisaties, maar geen telers) weinig verwacht van het benutten van het ecosysteem buiten de kas. De effectiviteit van dit soort maatregelen is onvoldoende bekend doordat niet duidelijk is in welke mate plaaginsecten of predatoren van buiten naar binnen migreren. 

Als belangrijkste belemmering worden de kosten van invoering genoemd.Lees hier het hele bericht over het onderzoek vanuit de WUR en bekijk hier de complete rapportage