Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Groninger gasveld gaat op waakvlam

De TTF-gasprijs lag vanochtend weer een paar procenten hoger dan gisteren. De gasprijs blijft zich daarmee rond de 200 €/MWh bewegen. Gisteren daalde de Europese gasprijs naar het laagste prijsniveau sinds eind juli.

Een (echte) reactie op het Haagse besluit geen extra gas te winnen in Groningen blijft uit op de TTF-gasmarkt. Een echte verrassing is het Haagse besluit ook niet. In deze crisisupdate meer hierover.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 26 september op de Title Transfer Facility. Vanochtend om 10.00 uur lag de Intraday-gasprijs voor de resterende maanden van 2022 onder de 200 euro per megawattuur. Alleen december 2022, januari en februari 2023 lagen er nipt boven. Bekijk hier de actuele cijfers. 

Dat Den Haag gisteren besloot het Groninger gasveld op de waakvlam te zetten, is geen verrassing. Herhaaldelijk lieten beleidsbepalers weten niets te zien in extra gaswinning in Groningen, ondanks de roep daarom vanuit onder meer glastelers die extra gaswinning in Groningen als oplossing zien voor de huidige energiecrisis. 

Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) heeft besloten dat vanaf 1 oktober 2022 er 2,8 miljard kubieke meter gas gewonnen gaat worden komend gasjaar. Het gaat om de minimale hoeveelheid gas die er nodig is om de boel draaiende de houden en om de mogelijkheid open te houden om bij uitzonderlijke situaties, zoals bij zeer koude omstandigheden en technische storingen, op Groningen te kunnen blijven rekenen.

In de eerste helft van het gasjaar blijven alle huidige 11 productielocaties open. Voor 1 april 2023 besluit staatssecretaris Vijlbrief of er vanaf april 2023 6 van de 11 productielocaties gesloten kunnen worden. Of dat kan is afhankelijk van de geopolitieke situatie op dat moment. Als de geopolitieke situatie het toelaat, wil het kabinet de gaswinning uit het Groningenveld stoppen in het najaar van 2023, uiterlijk 2024. Lees hier alles over het Haagse besluit over het gasjaar 2022-2023. 

Minister Jetten van Klimaat en Energie heeft verslag gedaan aan de Tweede Kamer over de Europese Energieraad van 9 september. Hij schets hoe de verschillende lidstaten tegen ingrijpen op de energiemarkt aankijken en hoe de landen zich voorbereiden op de winter. De meeste landen halen de deadline van 1 november, waarop Europa lidstaten vraagt hun gasopslagen met 80% te hebben gevuld. Lees hier het hele verslag van Jetten.