Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Glastuinbouw Nederland geeft advies aan Jetten

"Prijsmaxima zijn zowel voor huishoudens als telers ongunstig"

Op 30 september komt een Buitengewone Energieraad bijeen in Europees verband. Reden voor Glastuinbouw Nederland om advies mee te geven aan minister Jetten van Klimaat en Energie. Glastuinbouw Nederland waarschuwt voor de langetermijneffecten van resoluut marktingrijpen door de Europese Commissie, zoals onlangs aangekondigd. 

Glastuinbouw Nederland is kritisch op generiek ingrijpen in een normaal goed functionerende markt, schrijft Jesse Schevel namens de belangenbehartiger. Want hoewel ingrijpen op de marktwerking en het instellen van prijsmaxima voor gas en elektriciteit een directe oplossing lijkt in de energiecrisis, zijn de gevolgen op de langere termijn waarschijnlijk contraproductief. Offer dit marktmechanisme niet op voor snelle politieke winsten, is de boodschap die Glastuinbouw Nederland de minister meegeeft.

Uitvoering caps lastig
Ook de uitvoering van prijsmaxima blijkt in de praktijk lastig, vervolgt Schevel. Dé gasprijs en dé elektriciteitsprijs bestaan immers niet. Er zijn diverse gas- en elektriciteitsprijzen voor veel toekomstige periodes, waardoor het lastig is de juiste ‘cap’ vast te stellen. Bovendien weet je bij een cap één ding zeker: de komende jaren betaal je precies die maximumprijs. De effecten van dergelijke plafonds zijn dus groot op de lange termijn, omdat prikkels tot energiebesparing ontbreken. De energieprijs zal daardoor langer hoog blijven, waardoor consumenten langer worden geconfronteerd met hoge energierekeningen. Prijsmaxima zijn daardoor zowel voor huishoudens als telers ongunstig. Zeker niet als het Rijk bij een cap ook de terugleverprijs van elektriciteit en de opbrengsten van noodvermogen beknot.

Lees hier de adviesbrief die Glastuinbouw Nederland Jetten meegeeft.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: