Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Staatssecretaris belooft steunpakket glastuinbouw, start op 1 november

Het kabinet werkt aan een aanvullend steunpakket voor energie-intensief mkb, zoals bakkers en tuinders. Dat kondigde staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij (CDA) zondag 25 september aan in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Glastuinbouw wijst op de uitzending. Het pakket moet voor 1 november 2022 in werking treden. 

Staatssecretaris Van Rij erkende dat er voor het grotere mkb, met name energie-intensieve bedrijven, nog onvoldoende compensatiemaatregelen beschikbaar waren, schrijft Jesse Schevel van Glastuinbouw Nederland. Ook minister Kaag (D66) van Financiƫn bekende al dat het kabinet laat is met ingrijpen.

Een aantal EU-lidstaten benut het Europese Staatssteunkader al maximaal en ondersteunt hun telers met passende maatregelen voor de stijgende energieprijzen. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie op de interne markt, doordat de kostprijzen voor de Nederlandse tuinders fors hoger zijn dan die voor hun Europese concurrent, stelt Glastuinbouw Nederland.

Motie
Naar aanleiding van de aangenomen motie-Hermans/Heerma tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen komt het kabinet dan nu toch over de brug. Deze coalitiemotie stuurt aan op een regeling om de vaste energielasten in het energie-intensieve mkb toereikend te compenseren. Glastuinbouw Nederland benadrukt dat goede uitvoering van het steunpakket cruciaal is voor het succes. De sector werkt daarom mee aan de uitvoering van het pakket voor een toekomstbestendige en duurzame tuinbouw in Nederland, waarbij de nadruk ligt op het behouden van concurrentievermogen. 

Borgstellingskrediet
Glastuinbouw Nederland onderzoekt met minister Jetten (D66) voor Klimaat en Energie ook om op korte termijn een correctieregeling in de SDE++ door te voeren. Deze correctieregeling kan duurzame warmteprojecten in de sector en maatschappij weer uit het slop halen. Daarnaast blijft Glastuinbouw Nederland samen met de banken bij interim-landbouwminister Schouten (CU) inzetten op een uitbreiding van het borgstellingskrediet.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: