Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorkom Penicillium in lelie

De eerste Penicillium proeven in lelie met fluazinam dateren alweer uit 1985. De resultaten waren veelbelovend en de proeven werden uitgebreid, waarna de Shirlan registratie een aantal jaren later volgde.

Middelen kwamen erbij in het bad en verdwenen weer. Inmiddels is Santox (voorheen Shirlan) bij veel bedrijven al meer dan 30 jaar een vaste waarde in het bad. In de meeste gevallen o.a. samen met Captan. In 2020 zijn door het wegvallen van Topsin M en met de komst van Pitcher in samenwerking met Agrifirm weer verschillende Penicillium proeven opgezet. Een daarvan was in een partij Ciara, waarin een lichte mate van schubrot zichtbaar was. Dit resulteerde uiteindelijk in een zeer zware Penicillium aantasting in de uithaal van de lange bewaring (2de zet) in onbehandeld.

Zeer goede resultaten werden in deze proef behaald met de twee 4 weg combinaties met Santox.
Helaas moet Syngenta binnenkort o.a. afscheid nemen van Mirage Elan in het bad. Voor dit seizoen lopen er diverse proeven op Penicillium zonder Mirage Elan. De eerste uithaal zal snel plaatsvinden, maar voor de meest interessante resultaten moet Syngenta weer wachten tot december.

Santox is een unieke ‘multisite’ fungicide met een brede werking tegen diverse schimmels. Het fungicide is zacht voor de bollen en heeft een goede prijs – kwaliteitverhouding.

Download het leaflet voor meer informatie over Santox of neem contact op met onze Crop Advisor Maurice Kok.

Bron: Syngenta

Publicatiedatum: