Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vraagtekens gezet bij hoe telers gas gebruiken om geld te verdienen

Onder de titel 'kilowattkwekers' ging radioprgramma Argos vorige week ook in op de energiecrisis in de glastuinbouw. In het uurtje radio wordt de vraag gesteld of telers nog wel zoveel gas moeten gebruiken om hun gewassen te laten groeien. Daarnaast zet men vraagtekens bij het verstoken van gas door telers om elektriciteit mee op te wekken, om te verkopen op het elektriciteitsnet. 

In het radio-item komt onder meer teler Michiel, zonder achternaam uit vrees voor boze reacties, aan het woord. De teler teelt onder de rook van Rotterdam met behulp van onder meer restwarmte en CO2 uit het havengebied en elektriciteit van zonnepanelen.

Ook teler Alfons komt aan het woord. Hij stopte als paprikateler vanwege hoge energieprijzen, liet zijn kas ombouwen voor een collegateler die er potplanten in teelt. Zelf werkt Alfons nu in dat bedrijf. 

Teler Marco vertelt over hoe telers tegenwoordig ook geld verdienen door met gas elektriciteit op te wekken. Marco investeerde in een extra wkk. 

Verder komt onder meer ook Laura Bromet in de radio-uitzending aan het woord. Zij diende eerder dit jaar al een motie in om de sierteelt in kassen te verbieden en de glastuinbouw, groot gasverbruiker, af te bouwen. Haar reactie is dat het 'heel erg treurig is' dat telers weer naar gas grijpen in tijden van crisis. 

Luister het radio-item hier terug.

Eerder dit jaar waarschuwde de CEO van Juva, een Westlands energienetwerkbedrijf, in gesprek met Greenport West-Holland ook voor het gevaar van het gebruik van gas om elektriciteit op te wekken en daar geld mee te verdienen. Gaan voor de kortetermijnwinst is een heel gevaarlijke in het licht van wat nu de boeren overkomt, stelde hij. "Als in Den Haag het beeld ontstaat van gasverslindende tuinbouw die het bestaansrecht ontleent aan de verkoop van elektriciteit, dan duurt het niet lang totdat de publieke opinie zich tegen de sector keert."