Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Living Lab in Bleiswijk breidt uit

Extra ruimte voor telers om te experimenteren met reststromen

SIGN neemt een extra hal in gebruik voor het Living Lab in Bleiswijk, dat ondernemers faciliteiten en ondersteuning biedt bij de ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor reststromen uit de tuinbouw. Naast het persen, hakselen, malen, zeven, drogen en composteren op grotere schaal in samenwerking met Dijkshoorn Recycling, kunnen ondernemers hier nu substraat stomen of steriliseren, substraat mengen op schaal van 280 – 3000 liter, mycelium kweken op hun reststroom en desgewenst steriel enten.

Voor het maken van prototypes zijn verder een grote 3D printer (1m x 1 meter) en een lasersnijder beschikbaar. SIGN biedt vouchers aan waarmee ondernemers 50% van de kosten vergoed krijgen.

Vezels en perssap
Het programma Circulaire Tuinbouw 2021-2025 van SIGN voorziet in lokale Living Labs, waar ondernemers aan de slag kunnen om tuinbouwreststromen te behandelen voor een hoogwaardigere toepassing. Uitgangspunt is om toepassingen te zoeken voor zowel vezels als perssap. Op het terrein van Dijkshoorn Recycling biedt het Living Lab in Bleiswijk ondernemers:

  1. Experimenteerruimte en faciliteiten
  2. Biomassa grondstoffen en productontwikkeling
  3. Opschalen van biomassa bewerking
  4. Netwerken en kennis
  5. Toegang tot marktpartijen

Voorbeeldprojecten
Tot nu toe omvatten de voorbeeldprojecten het geschikt maken van perssap als circulaire meststof of reinigingsmiddel, of het inzetten van vezels voor plaatmateriaal, verpakkingen en als grondstof voor mycelium objecten.

SIGN en Dijkshoorn Recycling in Bleiswijk werken samen met onder andere TU Delft, Universiteit Utrecht en Hogeschool InHolland. Samen met de regionale Greenports organiseert SIGN bijeenkomsten over thema’s als meststoffen, veenvervanging, bouwmaterialen en verpakkingen.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: