Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spectrumkeuze cruciaal bij teelt Lisianthus onder full-LED

Plant Lighting doet onderzoek naar een energiezuinigere lisianthusteelt. Door de hoge intensiteiten belichting bij lisianthus kan met LED veel worden bespaard aan elektra. Echter, in de praktijk waren er nog veel vragen. Zouden het ontbreken van warmtestraling en het andere lichtspectrum geen problemen geven met de teeltsnelheid en de strekking? In klimaatcellen is eerst een aantal fundamentele vragen beantwoord. In het winterseizoen ‘21/’22 is er opgeschaald naar een kasproef.

In de klimaatcellen van Plant Lighting is de winter gesimuleerd met daglicht-simulatoren. Er kon worden bijbelicht met SON-T, verschillende spectra LED en met infrarood warmtestralers. Duidelijk is geworden dat er op ‘laboratoriumschaal’ prima met full-LED kan worden geteeld. Verrood speelt een essentiële rol in de bloeisnelheid van lisianthus. Belichting zonder verrood geeft ernstige bloeivertraging. Dit verergert als na zonsondergang wordt doorbelicht, vergeleken met belichting voor zonsopkomst (met daglicht de nacht in). Verrood kan na zo’n vijf teeltweken worden afgeschakeld zonder verlies aan teeltsnelheid, waardoor ‘bloemnekken’ korter blijven.

Klik hier voor het hele artikel op Kas als Energiebron.

Publicatiedatum: