Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: TTF-gasprijs reageert op Poetin, maar enorme piek blijft uit

Een enorme prijspiek levert het uiteindelijk niet op, maar de dreigende woorden van de Russische president Poetin hadden wel hun uitwerking op de TTF-gasmarkt. De prijs blijft er rond de 200 €/MWh hangen. In deze korte crisisupdate meer hierover. De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 21 september op de Title Transfer Facility. Vanochtend om 11.00 uur lag de Intraday-gasprijs voor november t/m maart 2023 boven de 200 euro per megawattuur. De prijs voor oktober ligt rond de 195 euro. Bekijk hier de actuele cijfers. 

Maandag kwam de TTF-gasprijs nog uit op het laagste prijsniveau sinds twee maanden. Diverse media, waaronder BNR, wijzen de toespraak van Poetin als oorzaak aan voor de gestagneerde gasprijsdaling. 

De NOS bevestigt wat door persbureau Reuters al werd aangekondigd: de Duitse overheid heeft gasbedrijf Uniper genationaliseerd. De overheid krijgt 98,5 procent van de aandelen in handen. Uniper heeft ook in Nederland vijf centrales. Het is niet duidelijk wat de gevolgen van de nationalisatie voor die locaties zijn, schrijft de NOS

Op LinkedIn wijst energieanalist Jillis van den Beukel op een artikel in De Correspondent, waarin een betoog valt te lezen om toch (ondanks dat Den Haag continu zegt het niet te willen) gas in Groningen te gaan winnen nu het crisis is. De energieanalist schrijft: "De risico’s zijn klein, de voordelen, in de huidige energiecrisis, zijn groot." Lees hier het artikel in De Correspondent. 

Tijdens Prinsjesdag en daarna de eerste debatten over de Miljoenennota wordt duidelijk dat de glastuinbouw nog langer moet wachten op een steunpakket. Het pakket komt in november, beloofde minister Adriaanssens van Economische Zaken en Klimaat. Teler Hans Hendriks schrijft op Twitter dat de schade voor velen al geleden is en Den Haag te laat is. Hij is niet de enige, zoveel is duidelijk wie vandaag de dag zijn oor te luister legt bij de glastuinbouwsector.

De Amerikaanse centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten met 0,75 procentpunt verhoogd om de hoge inflatie te beteugelen. BNR schrijft erover. Het is de vierde rentestap op rij dit jaar en naar alle verwachting ook niet de laatste.