Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
emissie bij elektriciteitsverbruik gaat onder emissienorm vallen

Nieuwe eis PlanetProof voor bedekte teelt

Per 1 januari 2023 gelden er nieuwe eisen voor het certificatieschema On the way to PlanetProof Plantaardige Producten. SMK nodigt belanghebbenden uit om een reactie te geven op het concept certificatieschema. Eén van de wijzigingen is dat aan de emissienorm bij bedekte teelten de emissie vanwege elektriciteitsverbruik wordt toegevoegd. 

De inspraakronde vindt plaats van 1 t/m 21 oktober. SMK publiceert het concept certificatieschema On the way to PlanetProof Plantaardige Producten op 1 oktober op de website. Tijdens de inspraakronde kunnen belanghebbenden schriftelijk en mondeling reageren op de voorstellen voor herziening. Schriftelijk reageren op de voorgestelde wijzigingen kan van 1 t/m 21 oktober 2022 via het inspraakformulier.

Fysieke en online bijeenkomsten
SMK organiseert ook drie bijeenkomsten om mondeling te reageren, bij wijze van openbare hoorzitting. Aanmelden voor de bijeenkomsten kan tot dinsdag 11 oktober hier

Nederlandstalige bijeenkomst: dinsdag 18 oktober van 13.00-15.30 uur bij Expo Houten.
Spaanstalige online bijeenkomst: woensdag 19 oktober van 15.00-17.00 uur
Engelstalige online bijeenkomst: donderdag 20 oktober van 15.00-17.00 uur

De reacties uit de inspraakronde wegen mee bij het definitief vaststellen van het certificatieschema door het College van Deskundigen Plantaardig in december 2022.

Toelichting wijzigingen certificatieschema
Voor de herziening van het huidige certificatieschema stelt het College van Deskundigen Plantaardig een aantal aanpassingen voor. Enkele belangrijke wijzigingen zijn: 

  • De risicostoffenlijsten worden opnieuw vastgesteld, waarbij wijzigingen in regelgeving en beschikbaarheid van alternatieven zijn geëvalueerd.
  • Emissie vanwege elektriciteitsverbruik wordt toegevoegd aan de emissienorm voor bedekte teelten.
  • Ook voor open teelten wordt registratie van energieverbruik en berekening van broeikasgasemissies verplicht. Daarmee ontstaat meer inzicht in energieverbruik en kansen voor reductie van broeikasgasemissie.
  • Voor het thema water zijn er nieuwe keuzemaatregelen en een verplicht aantal te behalen punten, afhankelijk van het risico op waterschaarste in een gebied.
  • Voor open teelten wordt een bedrijfsnatuurplan vereist, waarmee toegewerkt wordt naar het realiseren van 5% areaal voor biodiversiteit op het bedrijf in 2026.  

Bron: SMK

Publicatiedatum: