tomatenteler Rob Oosterom:

“Meetunit werkt prima, maar automatiseren ion-specifiek telen is lastig”

Sinds april werkt tomatenteler Rob Oosterom van Kwekerij Lijntje mee aan de praktijkproef rond ion-specifiek telen. De meetunit van Celine die op zijn bedrijf dagelijks drainwater en voedingsoplossingen analyseert, doet zijn werk prima. “Wat veel lastiger blijkt, is het automatiseren van de dagelijkse aanpassingen in mijn voedingsrecepten”, zegt hij na ruim vijf maanden testen in een verhaal op Glastuinbouw Waterproof.

Bij ion-specifiek telen wordt de voedingsbalans frequenter en nauwkeuriger afgestemd op de plantbehoeften. Desgewenst zelfs meerdere keren per dag. De meeste telers doen dat nu een keer per week, omdat het traject van waterbemonstering, externe analyse en aanpassen van het advies veel tijd en geld kost. “Met een snel, nauwkeurig en betaalbaar analyse-apparaat op het eigen bedrijf, zoals de Celine, kun je dat traject enorm versnellen”, zegt de teler uit Moerkapelle. “Dat moet productiewinst op kunnen leveren.”

Analyse-unit werkt goed
Vijf maanden later stelt hij vast dat het meetapparaat de verwachtingen waarmaakt. De analyse-unit werkt goed. “Technisch gaat het prima, daar is niks mis mee. De vertaalslag van drainwateranalyse naar een nieuw voedingsadvies dat aansluit op mijn behoeften en op de werking van mijn injectie-unit hebben we echter niet kunnen automatiseren. Daar zitten nog de nodige hobbels", stelt de teler.

Lees hier het hele verhaal op Glastuinbouw Waterproof, waarin ook Dick Breugem van projectpartner Van Iperen aan het woord komt en uitlegt waar de schoen wringt én onderzoeker Tommasso Barbagli het probleem dat Dick schets erkent. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven