Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: TTF-gasprijs stijgt weer tot boven 200 €/MWh, ondanks 'ruimte voor verdere daling'

De TTF-gasprijs is gisteren gestegen. De stijging zette vanochtend door. Tot en met het eerste kwartaal van 2023 lag de prijs vanochtend (ruim) boven de 200 €/MWh. In deze crisisupdate aandacht voor de recente energieprijsontwikkelingen, Haagse ontwikkelingen en Russische ontwikkelingen.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 20 september op de Title Transfer Facility. Vanochtend lag de Intraday-gasprijs t/m april 2023 boven de 200 euro per megawattuur. Bekijk hier de actuele cijfers.    

BNR stelt dat met 'de fluctuerende prijs de ingezette daling van de gasprijs op een plateau lijkt te zijn gekomen'. 

Energiehandelsplatform Powerhouse kijkt naar week 38 in een analyse. De energiespecialisten sommen meerdere oorzaken op voor (relatieve) rust op de TTF-gasmarkt. "De gasopslagen zijn – met het oog op aankomende winter – nagenoeg op de gewenste niveaus, de
weervoorspellingen in oktober zijn mild, er is voldoende aanbod van gas en de Europese maatregelen om de extreem hoge energieprijzen te beteugelen lijken nu echt in aantocht." Het maakt dat er volgens Powerhousespecialisten sprake is van 'een bearishmarkt', waardoor de prijzen relatief laag blijven. Sommige analisten wijzen erop dat de prijs voor Cal23 zelfs terug zou kunnen dalen naar 100 €/MWh.

Ook de elektriciteitsprijzen zijn gedaald. De prijs volgt de gasprijs. De aangekondigde Europese maatregelen voor de elektriciteitsmarkt zullen 'vermoedelijk geen grote gevolgen hebben voor de groothandelsprijs voor elektriciteit', verwacht men bij Powerhouse. De beschikbaarheid van elektriciteit zal dat wel hebben. Lees hier de hele analyse vanuit Powerhouse. 

Dinsdag was Prinsjesdag. De meeste aangekondigde plannen lijken vooralsnog vooral voor consumenten van belang. Voor bedrijven is de verwachting dat pas in november meer duidelijk wordt. De NOS heeft de plannen uit de gepresenteerde Miljoenennota op een rijtje gezet

In Duitsland is de verwachting dat vandaag nationalisatie van het grote energiebedrijf Uniper, dat in de problemen verkeerd, wordt aangekondigd. Persbureau Reuters meldt het op basis van bronnen, de NOS schrijft erover. Door de overname moet voorkomen worden dat het bedrijf omvalt, omdat het bedrijf in plaats van goedkoop gas elders peperduur gas moest kopen om aan klanten te leveren. 

We werpen ook even een blik op Rusland, of vooral op de toespraak van Poetin. Hij heeft in verband met de oorlog in Oekraïne een gedeeltelijke mobilisatie afgekondigd. Onder meer RTL Nieuws schrijft erover. Met argusogen worden de bewegingen van Rusland in het Westen gevolgd, ook vanwege nog altijd de beperkte gasstroom die er vanuit het land naar West-Europa komt (zij het niet via Nord Stream 1. Die pijplijn is nog altijd buiten gebruik).

Opvallend is dat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom vanaf morgen voor 1 week ook gaslevering aan China via een pijpleiding door Siberië stillegt. Gazprom wijst op Twitter als reden regulier tweejaarlijks onderhoud aan. Elders op Twitter vermoeden mensen dat Rusland in dit geval gas, net als in Europa, ook tegen China inzet als drukmiddel. 

Recent spraken China en Rusland over extra gasleveringen vanuit Rusland, schreef persbureau Reuters recent. Getwijfeld wordt of China extra gas nodig heeft op korte termijn. Rusland heeft gas over nu Europa minder krijgt.

Tweede Kamerlid Van Haga wil van minister Jetten van Klimaat en Energie weten waarom de gasprijs in Nederland hoger is dan in de rest van Europa. Jetten gaf er gisteren antwoord op. Hij plaatst nuances en zet kanttekeningen bij de tabel die recent rondging op onder meer sociale media. Bekijk de antwoorden van Jetten hier. 

Ook van Tweede Kamerlid Omtzigt kreeg Jetten vragen, in dit geval over gaswinning in Nederland. Omtzigt sprak recent zijn verbazing uit over het feit dat Nederland een groot deel van haar zelf opgepompte gas op contract aan het buitenland levert. Jetten schrijft in zijn antwoorden dat Nederland voor het laatst in 2009 een leveringscontract voor gas uit Nederlandse gasvelden met het buitenland heeft afgesloten of verlengd. 

Jetten wijst er in zijn antwoorden op dat onder meer België en Duitsland de komende jaren nog afhankelijk zijn van laagcalorisch gas en dus van Nederland, waar de hiervoor gebruikte conversie-installaties staan. Uit de antwoorden van de minister blijkt dat er meer verkocht wordt aan het buitenland dan er nu uit de grond komt. Dat gas wordt ingekocht en doorverkocht. Inzage in de contracten, zoals Omtzigt vroeg, geeft Jetten niet. Bekijk hier alle vragen en antwoorden.