Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Deze crisis lijkt langer te gaan duren"

De tuinbouw maakt nu voor de zesde keer sinds 1970 een energiecrisis mee. De voorgaande vijf crises waren kort en heftig en de tuinbouw is er altijd sterker uitgekomen. Ondernemers met een plan konden de schouders eronder zetten, innoveren en doorpakken. Dat hielp de sector altijd verder, schrijft Cor de Fijter van Flynth adviseurs en accountants. 

Deze zesde crisis lijkt, door de oorlog in Oekraïne, langer te gaan duren, stelt hij. "De geschiedenis leert dat een hoge inflatie zichzelf niet alleen versterkt, maar ook steeds onvoorspelbaarder wordt. Hoge kosten zorgen ervoor dat de financiële buffers van telers snel minder worden. Ze worden geconfronteerd met allerlei afwegingen: op korte termijn overleven, investeren, leeg liggen of helemaal stoppen."

Tuinbouw in een storm
De verschillen tussen de bedrijven in de glasgroente- en de sierteeltsector zijn groot. Dit komt onder andere door de energiemix die telers hebben gekozen en hun energieposities, weet Cor. "Ook zullen steeds meer consumenten in de voor ons grote Europese afzetlanden moeten kiezen tussen het huis verwarmen of eten. Afhankelijk van uw product rijst de vraag in hoeverre u de gestegen telerskosten kunt doorberekenen. Daarnaast is het niet uitgesloten dat de winterproductie in Nederland wegvalt, omdat belichten niet rendabel is. Andere landen kunnen hun teelt dan uitbreiden. U kunt gezien dit alles wel stellen dat de tuinbouw in een storm is beland."

Sturen op actuele cijfers
In turbulente tijden is sturen op actuele cijfers van levensbelang. Cor wijst ondernemers erop samen met hun adviseur alternatieve scenario’s voor te bereiden en die door te rekenen om zo te werken aan de weerbaarheid van het bedrijf, voor nu én in de toekomst. "Flynth kan zorgen voor een goede begroting met voortschrijdend inzicht, zodat u de juiste keuzes kunt maken."

Voor meer informatie:
Flynth 
088 23 67 777
info@flynth.nl
www.flynth.nl

Publicatiedatum: