Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De glastuinbouwsector voelt de pure effecten van de energiecrisis het hardst"

Afgelopen donderdag vond in het Vlaamse parlement een hoorzitting plaats over de energiecrisis met Hans Maertens (VOKA), Danny Van Assche (UNIZO), Ingrid Lieten (Verso), Lode Ceyssens en Hanne Leirs (Boerenbond), Ann Vermorgen (ACV), Philippe Diepvents (ABVV), en Gert Truyens en John Hallaert (ACLVB). Zij wisselden ook van gedachten met Vlaams minister Jo Brouns en de leden van de commissie economie, werk, sociale economie, wetenschap en innovatie.

Boerenbond staat stil bij wat Lode Ceyssens en Hanne Leirs die donderdag deelden met de politiek.


Lode Ceyssens

Ceyssens wees onder meer op de verstoorde verhouding gasprijs-elektriciteitsprijs. "Die verhouding is in 2 jaar tijd meer dan gehalveerd. Dat wil zeggen dat tuinders duur aardgas moeten kopen om aan hun injectie-engagementen voor energieleveranciers te kunnen voldoen. Met als gevolg dat de ontkoppeling van energie en aardgas dus wel grote gevolgen kan hebben.”

“Concreet betekent dat bijvoorbeeld de glastuinbouwer zijn aardgasfactuur van 50.000 naar 600.000 euro per jaar ziet stijgen (voor een serre van 2 ha). Telers overwegen om niet op te planten, niet te belichten oef kouder te telen. Dat heeft gevolgen voor de opbrengst, het oogstmoment, de personeelsinzet, de prijsvorming…”, aldus de Boerenbondvoorzitter.

De telers zijn bovendien de speelbal, vervolgt de voorzitter: ze zijn prijsnemer ten opzichte van de afnemer en ze zijn kostprijsnemer ten opzichte van toeleveranciers. Als de kostprijs toeneemt, maar de verkoopprijs niet volgt, kom je als bedrijf in de problemen. Daarnaast heeft de energiecrisis ook nog andere gevolgen.

“Land- en tuinbouwers krijgen momenteel geen kunstmest vast door de shutdown van EU-fabrikanten en het wegvallen van toelevering uit Rusland. Daarnaast zien we ook dat heel wat bedrijven in de korte keten (zullen) stoppen met deze tak. Elk bedrijf is anders, elk verhaal is anders, maar deze crisis raakt elk bedrijf.”

Bron: Boerenbond 

Publicatiedatum: