Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Meer elektriciteit van zee en leve LNG

De TTF-gasprijs is een nieuwe week geopend onder de 200 €/MWh. Vanochtend om 11.00 uur lag de prijs tot en met het eerste kwartaal van 2023 onder die grens. In deze crisisupdate proberen we e.e.a. qua berichtgeving weer op een rijtje te zetten.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 16 september op de Title Transfer Facility. Bekijk hier de actuele cijfers.    

AgroEnergy wijst in een terugblik op week 37 de plannen van de Europese Commissie aan als oorzaak voor stijgende energieprijzen. Er komen prijsplafonds zon-, wind- en kernenergie, maar (nog) niet voor gas. Ook wil de Europese Commissie een andere benchmarkprijs dan de huidige, hierboven ook in een grafiek weergegeven, TTF-gasprijs, stipt AgroEnergy aan. Wat die benchmark dan moet worden, is onduidelijk.

Afgelopen weekend was het behoorlijk koud voor de tijd van het jaar. De energiespecialisten wijzen er in hun analyse op dat sommige landen inmiddels al voorzichtig van hun wintervoorraden zijn gaan snoepen. Onder meer Polen zou de afgelopen weken al regelmatig kleine hoeveelheden aan de gasvoorraden onttrokken hebben.

De prijsbewegingen voor energie gaan dusdanig snel dat het lastig is om een trend te duiden, zo stelt men ook in de update die hier in zijn volledigheid terug te lezen is.

BNR wijst op een voorspelling van analisten van Goldman Sachs over de TTF-gasprijs. Die kan volgend jaar onder de 100 euro per megawattuur duiken, denken zij. 

De NOS berichtte zondag dat het kabinet inzet op een prijsplafond voor energie dat mogelijk al op 1 november 2022 in moet gaan. Het noodplan zou dinsdag tijdens Prinsjesdag al gepresenteerd moeten worden.

Ander Haags nieuws is het plan van het kabinet om in de toekomst veel meer elektriciteit van zee te halen. In 2050 moet dat 70 gigawatt zijn. Op dit moment werkt het kabinet al toe naar zo’n 21 gigawatt rond 2030, dit is ongeveer 75% van het huidige elektriciteitsverbruik van Nederland, schrijft minister Jetten in een brief aan de Tweede Kamer

In de AD-kranten komt ABN Amro met een opvallende oproep: nog even wachten met steunmaatregelen voor energie om de inflatie niet verder op te jagen. De bank stelt dat de maandelijkse energierekening nog maar beperkt opgelopen is voor veel huishoudens. Lees hier meer bij BN De Stem.