Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Provincie maakt eind aan illegale lelieteelt

In opdracht van het provinciebestuur van Noord-Brabant zijn afgelopen dagen leliebollen verwijderd die zonder toestemming en medeweten waren geplant op grond van de provincie. In het kort geding, aangespannen door de partij die de grond onrechtmatig in gebruik had gegeven aan een lelieteler, werd de provincie door de rechter in het gelijk gesteld. De provincie gaat de gehele schade van dit illegale grondgebruik verhalen op de betreffende partij.Het gaat hier om grond van de provincie Noord-Brabant, waar zonder overeenkomst met de provincie bollen zijn geplant voor de teelt van lelies. Dat werd eerder dit jaar vastgesteld door de Omgevingsdienst. Nader onderzoek wees uit dat de grond zonder toestemming en medeweten van de provincie in gebruik werd genomen en vervolgens werd verhuurd aan een lelieteler. Daarnaast is het telen van lelies op grond van de provincie verboden, omdat het een intensieve teelt betreft waarbij wekelijks gif gespoten wordt tegen luizen en schimmels.

Wildwestpraktijken
Gedeputeerde Stijn Smeulders: “Het klopt dat wij opdracht hebben gegeven de leliebollen te verwijderen, omdat deze eerder dit jaar zonder onze toestemming op een perceel van de provincie waren geplant. Dit soort wildwestpraktijken staan we niet toe op onze gronden. We kunnen in geen geval accepteren dat grond van de provincie illegaal wordt gebruikt.”

“We vinden het belangrijk dat de grond wordt verpacht aan iemand met wie de provincie Noord-Brabant daarover afspraken heeft gemaakt. De grond wordt immers ingezet om provinciale doelen te realiseren. De partij aan wie we de grond wel hadden verpacht, werd dus benadeeld en heeft van ons een ander perceel toegewezen gekregen”, aldus de gedeputeerde. In zijn algemeenheid hanteert de provincie Noord-Brabant het beleid om misbruik van overheidseigendommen stevig aan te pakken.

Gerooid
Na uitspraak van de kortgedingrechter heeft de oneigenlijke grondgebruiker de provincie toestemming gevraagd de leliebollen alsnog zelf te mogen weghalen. Daarop heeft de provincie positief gereageerd, met als voorwaarde dat er geen extra schade zou optreden en dat de grond geëgaliseerd en ingezaaid met groenbemester wordt opgeleverd. Inmiddels zijn de bollen gerooid op kosten van de oneigenlijke grondgebruiker en is de schade aan de grond deels hersteld.

Bron: Provincie Noord-Brabant

Publicatiedatum: