Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bewustzijn kweker over Q-organismen kan hoger"

Op de innovatiedagen van Compas Agro zijn quarantaine-organismen onder de aandacht gebracht, om het risicobewustzijn tijdens handel, import en teelt te verhogen.

Het kennisniveau onder kwekers werd op de innovatiedagen op een interactieve manier gepeild door Kiki Kots, onderzoeker fytopathologie van Wageningen University & Research, zo valt te lezen in een verslag bij de LLTB. De onderzoeker schotelde de kwekers verschillende vragen voor over Q-organismen, hun waardplanten en het risico voor de teelt en de handel. De kwekers konden via hun smartphone antwoord geven en de toetsresultaten direct zien op een groot beeldscherm.

Een vraag was bijvoorbeeld of kwekers twee Q-organismen konden opnoemen. Dat leverde verschillende juiste antwoorden op, zoals bacterievuur, Xylella en de (Oost-)Aziatische boktor. Maar ook onjuiste antwoorden zoals hagelschot of ludieke antwoorden zoals Massey Ferguson. Het toonde wel aan dat het risicobewustzijn over Q-organismen nog altijd verhoogd kan worden en aandacht blijft verdienen.

Samenwerkende vakorganisaties
Diverse vakorganisaties werken samen aan verhoging van het risicobewustzijn: naast LTO Vakgroep zijn dat Tree Centre Opheusden, Treeport Zundert, Greenport Boskoop, Boomteeltstudieclub Horst a/d Maas, Boomteeltstudieclub Midden-Brabant, handelsbond Anthos, Naktuinbouw en onderzoekers van Wageningen University & Research.

Ook boomkwekerijgemeenten zijn bewust gemaakt van het risico van Q-organismen, met name van Xylella. Daarnaast is een crisisaanpak bij een uitbraak geoefend. Kijk hieronder van TCO over beide bijeenkomsten.

Bron: LLTB

Publicatiedatum: