Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers in met voeten in de klei bij bezoek zomerbloemenkweker

Op vrijdagmiddag 16 september waren zomerbloementelers te gast bij bij kwekerij 'Op Beemster Klei' in Middenbeemster.

De groep zomerbloementelers kreeg een rondleiding over het Skal (biologisch)-gecertificeerde bedrijf door eigenaar Julian Langelaan. Gerrit Peeters doet verslag namens LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen. 

De betekenis 'Op Beemster Klei/' werd al snel duidelijk toen de bezoekers merkten dat schoenen of laarzen vele malen zwaarder werden.

Het was bijzonder verrassend om te ervaren hoeveel overeenkomstige knelpunten en uitdagingen de biologische teler en de gangbare teler hebben, zo schrijft Gerrit. Zowel tijdens de rondleiding als ook later in de schuur ontstonden vele interessante discussies over diverse onderwerpen, zoals:

  • Groenbemesters, voordelen, maar ook bij onjuist gebruik een verslechtering;
  • Gebruik van gronddoek en welke invloed heeft dat op het bodemleven, waarbij het percentage organische stof een grote rol speelt en hoe snel kan een bodem en het bodemleven herstellen na het gebruik van jarenlang gronddoek;
  • Weerbaarheid van de plant en waarom heeft “Op Beemster Klei” nooit last van een spintplaag;
  • Assortiment, diversiteit;
  • Afzet: hoe kan samenwerking in afzet elkaar versterken, zowel biologische telers als gangbare telers die samenwerken;
  • Onkruidbeheersing: welke invloed heeft chemie op het gewas. Het bleek dat de onkruidbeheersing bij veel van de aanwezige gangbare telers op nagenoeg dezelfde manier gebeurt als op het biologische bedrijf “Op Beemster Klei”.

Tijdens de discussie na de rondleiding werd besproken om ergens eind april-mei 2023 een demonstratiebijeenkomst te organiseren over mechanische onkruidbestrijding in zomerbloemen en snijheesters.

Marco van Ruiten, voorzitter van de LTO Cultuurgroep Zomer-bloemen, ging nog nader in op een aantal actualiteiten, zoals CEMP (gewasbescherming), ontwikkelingen met betrekking tot de cao-gesprekken, innovatiekringen. En over de promotie van Outdoor Plants, waar de zomerbloemen en snij- en trekheesters ook onder vallen.

Bron: LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Publicatiedatum: