Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aandachtspunten bij tijdelijke omschakeling naar andere brandstof wkk

Door de hoge aardgasprijzen overwegen sommige glastelers om tijdelijk van brandstof te veranderen. Naast de technische aspecten spelen er op diverse vlakken ook juridische zaken die een omschakeling op korte termijn soms bemoeilijken. AVBS, de beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening, wijst hierop in onderstaand bericht.

Een eerste aandachtspunt is dat zowel de verbrandingsmotoren als de opslag van de brandstof moeten opgenomen zijn in de vergunning. Hou er rekening mee dat een installatievergunning komt te vervallen wanneer de installatie langer dan 5 jaren buiten gebruik is. Omdat de doorlooptijd van een vergunningsprocedure snel oploopt, pleitte Boerenbond reeds voor een vlotte en soepele behandeling voor (tijdelijke) vergunningen in geval van tijdelijke omschakeling.

Ook moeten installaties die zijn aangesloten op het distributienet steeds gekeurd worden door een erkende keuringsinstantie, en dient de installatie erkend te zijn door de netbeheerder in het aansluitcontract. Indien dit niet zo is, dan begaat de uitbater een zware overtreding en is de netbeheerder verplicht om een proces verbaal op te stellen.

Tenslotte dient een teler voor WKK´s ook rekening te houden met de projectcategorie waarbinnen de Warmtekrachtcertificaten (WKC) werden toegekend. De projectcategorieën met motor specificeren niet steeds de brandstof. Zolang een bedrijf binnen de projectcategorie blijft, kan de motor vervangen worden door een andere maar moet deze wijziging wel worden gemeld aan VEKA (Vlaams Energie- en klimaatagentschap) en moet ook alles opnieuw worden gekeurd. Het kan zijn dat door de omschakeling gewerkt wordt met andere referentierendementen om het aantal WKC’s te berekenen. Indien een WKK niet binnen de projectcategorie blijft waarbinnen de WKC’s werden toegekend, zal een bedrijf deze kunnen verliezen.

Bron: AVBS

Publicatiedatum: