Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitwerking regionaal warmtenet Zuidplaspolder en Noordpolder dit najaar van start

Er wordt volop gewerkt aan de uitwerking van warmtenetten in de Zuidplaspolder en Noordpolder. De verbindende leidingdelen vormen de eerste stappen van het beoogde regionale warmtenet. Op dit warmtenet wordt aardwarmte ingevoed, aangevuld met warmte uit de B3-Hoekleiding, zo valt te lezen in een bericht van Greenport West-Holland.

In beide gebieden wordt gewerkt aan een business case van het warmtenet en de verbindingsleiding. Een lastige factor is hoe de gasprijs op termijn moet worden ingeschat en welke beleids-ontwikkelingen er worden verwacht. Om onzekerheden weg te nemen en een stuk onrendabele top af te dekken is er steunkader nodig voor warmtenetten, ook in de tuinbouw. Zoals in het voorwoord aangegeven wordt dit momenteel overwogen door het Rijk.

Uitwerken warmtetransportnet
Anticiperend op dit verwachte steunkader is WSO bezig om een organisatie op te richten die de eerste delen van het regionale warmtetransportnet gaat uitwerken. Hiertoe heeft bureau Rebel een onderzoek gedaan, waarbij ook alle actieve stakeholders in de gebieden bevraagd zijn. Uit het onderzoek zijn een paar partijen gekomen die ge├»nteresseerd zijn in de verdere uitwerking van het regionale warmtenet, in samenwerking met WSO en de gemeenten. Hiervoor zijn verschillende organisatievormen denkbaar en op dit moment worden de organisatievormen verder uitgewerkt om tot een voorstel richting de gemeenten te komen. Het streven is dat dit najaar de organisatie start zodat de uitwerking van het regionale warmtenet vervolgd kan worden. Hierbij kun je denken aan het verder uitwerken van het trac├ę met de benodigde vergunningen, het uitwerken van (concept) contracten en tarieven en het organiseren van financiering. Als er in 2023 steunkader kan worden aangevraagd en wordt toegekend kan worden toegewerkt naar een investeringsbeslissing in het najaar van 2023. Uiteindelijk zal er dan een partij gezocht worden die de daadwerkelijke investering en het beheer op zich wil nemen en kan de aanbesteding voor realisatie starten.

Bron: Greenport West-Holland 

Publicatiedatum: