Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs klimt weer flink

De gestage daling van de Europese gasprijs is alweer verleden tijd. Na maandag heeft de TTF-gasprijs weer stevig de stijgende lijn te pakken. In de crisisupdate meer daarover en over de plannen van de Europese Commissie én beloftes van klimaatminister Jetten.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 14 september op de Title Transfer Facility. Voor de resterende maanden van 2022 lag de gasprijs tegen 11u donderdagochtend tussen de 240-250 €/MWh, 50 euro hoger dan maandag. Bekijk hier de actuele cijfers.    

De ingrepen van de Europese Commissie op energiemarkt zijn bekend. De exacte uitwerking van de plannen, waarover onder meer NOS en Nu.nl schrijven, niet. Bij Nu.nl citeren ze minister Jetten van Klimaat en Energie die aangeeft dat aardgas ondanks de Europese maatregelen duurder blijft dan voorheen. Wel verwacht hij dat de prijs op 'een normaler niveau' gaat komen te liggen. Vanochtend was daar gelet op de nieuwe scherpe prijsstijging in ieder geval nog geen sprake van.  

De NOS stelt de vraag wat 'we' gaan merken van de Europese ingrepen, waaraan de EU-lidstaten zelf invulling mogen geven. Lees hier hun antwoorden op vragen zoals: Hoe voelen we dit in onze portemonnee? Een belangrijk deel van de Europese ingrepen raakt vooral grote energieproducenten in hun portemonnee. De vraag om 10% minder elektriciteit te gebruiken, in navolging op de vraag zuinig met gas om te gaan, kan wel voor iedereen voelbaar worden. 

Dat de economische pijn nu al groot is, blijkt nog maar eens uit een nieuw faillissement in de glastuinbouw (gerberateler Nell Gerbera Cultures uit Klazienaveen is failliet verklaard) én uit een flitspeiling van VNO-NCW en MKB-Nederland in samenwerking met zo'n twintig aangesloten brancheorganisaties uit energie-intensieve sectoren. 

Een kwart van de ondernemers in de energie-intensieve sectoren verwacht dit jaar al serieus verlies te draaien als gevolg van de extreem gestegen energieprijzen. Een oplopend percentage verwacht dit voor volgend jaar. Een derde van de ondernemers betaalt inmiddels 3 tot 8 keer zoveel voor elektriciteit ten opzichte van vorig jaar. Voor meer dan een kwart zijn de gasprijzen 3 tot 8 keer over de kop gegaan. Lees hier het hele bericht. 

De gemeente Westland, als gemeente waar veel glastuinbouwbedrijven gevestigd zijn, roert zich ook. Wethouder Pieter Varekamp van de gemeente Westland (Economie, Energietransitie) roept namens meerdere tuinbouwgemeenten in een brandbrief minister Jetten op met spoed te investeren in het verduurzamen van de glastuinbouw. De gemeenten willen zo snel mogelijk met de minister om tafel. “In Nederland investeren we onszelf altijd de crisis uit om ons te behoeden voor een volgende. Deze crisis is een enorme verduurzamingskans. Het wordt tijd dat het kabinet niet redt wat er te redden valt, maar investeert in wat er te verduurzamen valt”, aldus Varekamp. Lees hier het hele bericht. 

De uitsmijter komt van Diederik Samson. In het Algemeen Dagblad zegt de topambtenaar: "Niet komende, maar volgende winter wordt pas écht lastig." Lees hier het hele artikel.